ΑρχικήΉπειροςΘλίψη, μελαγχολία, απογοήτευση από την εικόνα της Παμβώτιδας! - Τις όχθες της...

Θλίψη, μελαγχολία, απογοήτευση από την εικόνα της Παμβώτιδας! – Τις όχθες της «κοσμούν» σκουπίδια, πλαστικά, ακόμα και… εσώρουχα

Δημοσιεύθηκε:

 

Η εικόνα που παρουσιάζει η Παμβώτιδα, το σήμα – κατατεθέν της πόλης, προκαλεί σε όλους ανησυχία, μελαγχολία και απογοήτευση!

Σκουπίδια κάθε λογής σ’ όλο το παραλίμνιο αστικό μέτωπο, από πλαστικά δοχεία μέχρι… εσώρουχα, ψόφια ψάρια και πουλιά, σάπια καλάμια, ακαταστασία, βρωμιά αμαυρώνουν την εικόνα της λίμνης και μάλιστα στο πιο τουριστικό κομμάτι της, εκείνο που προσελκύει και τους πιο πολλούς επισκέπτες.

Την ίδια στιγμή, η τύχη του περίφημου Προεδρικού Διατάγματος για τη λίμνη αγνοείται, ενώ το αρμόδιο υπουργείο ετοιμάζει νέες περιβαλλοντικές μελέτες, όπως αποκάλυψε ο Γιαννιώτης κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς!

Νεκρά ψάρια και πουλιά
«Ποιός άραγε φέρει την ευθύνη για την παρακολούθηση του λιμναίου μετώπου από Μάτσικα έως Du Lac;».

Αυτή το ερώτημα καταθέτει με επιστολή του στον «Π.Λ.» συμπολίτης ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες, έχοντας άδεια από τη δουλειά του, έτυχε να κάνει περίπατο δίπλα στην Παμβώτιδα, στο πιο όμορφο κομμάτι της πόλης, οι εικόνες όμως που αντίκρισε του προκάλεσαν… αμηχανία!

Και τι δεν είδε στην όχθη της λίμνης. Απορρίμματα, σάπια καλάμια, νεκρά ψάρια αλλά και δύο νεκρές βαλτόπαπιες, οι οποίες κανείς δεν ξέρει από τι πέθαναν.

Όπως επίσης αναφέρει, στα βράχια, στο λιμανάκι του Πάρκου Κατσάρη υπάρχουν πεταμένα και καμιά δεκαριά ανδρικά εσώρουχα, ενώ η υπόλοιπη όχθη μέχρι το ξενοδοχείο «Du Lac» παραμένει σκουπιδότοπος, όπως δηλαδή την ξέρουμε!

Στο Μώλο, στη γωνία όπου αρχίζει η πλατεία Μαβίλη, συνεχίζει, εκτός απ’ το νεκρό ψάρι βλέπεις πλαστικά μπουκάλια, συσκευασίες από κρουασάν, πλαστικές σακούλες κι ένα… παιδικό αρκουδάκι!

Πού είναι οι αρμόδιοι;
«Έδινα πληροφορίες στους χαμογελαστούς ξένους επισκέπτες την ίδια ώρα που δίπλα μας επέπλεαν σκουπίδια και νεκρά ψάρια», τονίζει ο εν λόγω Γιαννιώτης, ενώ παράλληλα εκφράζει την έκπληξή του για το γεγονός ότι κανένας αρμόδιος δεν δείχνει να… συγκινείται από το θέαμα των νεκρών ψαριών και κυρίως των νεκρών πουλιών.

«Μπορεί να μην είναι πολλά τα νεκρά ψάρια και οι νεκρές βαλτόπαπιες, όμως δεν πρέπει κάποιος αρμόδιος να ασχοληθεί για να διαπιστώσει την αιτία του θανάτου τους; Είναι από μόλυνση, από ασθένεια ή μήπως από ανθρώπινο χέρι;», αναρωτιέται και συμπληρώνει: «Όλη αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να έχει βελτιωθεί με έναν πολύ απλό τρόπο.

Αν, για παράδειγμα, κάθε Παρασκευή πρωί έκαναν την Παραλίμνιo διαδρομή δύο υπάλληλοι του τμήματος καθαριότητας του Δήμου Ιωαννιτών έχοντας μαζί τους μία απόχη»!

Απογοητευτική εικόνα!
Στην απογοητευτική εικόνα που παρουσιάζουν οι όχθες της λίμνης, ειδικά από την πλευρά του Κατσικά αναφέρονται σε ανάρτησή τους και οι «Σκεπτόμενοι Πολίτες», επισημαίνοντας τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

«Παμβώτιδα. Ένα ευαίσθητο οικοσύστημα που ανήκει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών (NATURA 2000), και φιλοξενεί σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας.

Μια βόλτα, όμως, στον πεζόδρομο προς Ανατολή – Κατσικά θα  μας δείξει ότι η κατάσταση σε σχέση με την προστασία της θα μπορούσε να βρίσκεται σε πολύ καλύτερο επίπεδο.

Πλαστικά δοχεία, μπιτόνια, πλαστικά μπουκάλια, καπάκια και άλλα, πάσης φύσεως σκουπίδια, πλέουν στα νερά της ή ξεβράζονται στην ακτή όπου και μένουν για να ρυπαίνουν το νερό και να προξενούν βλάβες σε πουλιά και  ψάρια».

Δυσφημίζεται η πόλη…
Όπως συμπληρώνουν με νόημα οι «Σκεπτόμενοι», στην πόλη μας υπάρχουν αρμόδιοι φορείς για την προστασία της λίμνης, υπάρχει μια Δημοτική και μια Περιφερειακή Αρχή, με δεκάδες υπαλλήλους και μέσα, υπάρχουν σχολεία με περιβαλλοντικά προγράμματα αλλά και περιβαλλοντικά κέντρα.

Και καταλήγουν: «Είναι απαράδεκτο εικόνες σαν κι αυτές να δυσφημούν την πόλη χωρίς να αναλαμβάνεται καμία πρωτοβουλία μιας πραγματικής εκστρατείας καθαριότητας της λίμνης και των ακτών της.

Αλλά και επισήμανσης, ειδικά στους ψαράδες, ότι η αντίληψή τους για τον φορέα που τους τρέφει με τα ψάρια του, πρέπει να αλλάξει. Οι ίδιοι οφείλουν πρωτίστως να προστατεύουν τη λίμνη».

Αναζητώντας το Π.Δ.
«Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση στις υπηρεσίες του αρμόδιου Υπουργείου υπάρχουν παραπάνω από ένα σχέδιο Π.Δ. για την Παμβώτιδα και βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή ώστε στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να έχουμε την δρομολόγηση για την τελική διευθέτηση».

Αυτό ανέφερε σε συνέντευξή του στο Δημοτικό Ραδιόφωνο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Ιωαννίνων Χρήστος Μαντάς ερωτηθείς για το Προεδρικό Διάταγμα της λίμνης.

Καμία ξεκάθαρη ανακοίνωση για το τι μέλλει γενέσθαι με το Π.Δ., ενώ παράλληλα ο κ. Μαντάς έκανε γνωστό ότι «βρισκόμαστε στην φάση, όπου έχουν ανοίξει οι τεχνικές προσφορές για νέες περιβαλλοντικές μελέτες στις περιοχές όπου υπάρχουν φορείς διαχείρισης και μέσα σε αυτή τη διαδικασία θα προκύψει και ο ανάδοχος της μελέτης για τη Λίμνη Παμβώτιδα»!

Δηλαδή, προανήγγειλε μία ακόμη μελέτη για τη λίμνη που θα έρθει να προστεθεί στις προϋπάρχουσες, οι οποίες δεν εφαρμόστηκαν ποτέ!

 

 

 

 

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Τελευταία νέα

Ηπειρος: Βροχή αρνητικών αποφάσεων για εγκατάσταση αιολικών, φωτοβολταικών πάρκων, και υδροηλεκτρικών έργων

Βροχή αρνητικών αποφάσεων σχετικά με την εγκατάσταση αιολικών και φωτοβολταικών πάρκων καθώς και υδροηλεκτρικών...

Ρίψεις εμβολίων ‍δολωμάτων κατά της Λύσσας σε τμήματα των Περιφερειακών Ενοτήτων Πρέβεζας, Θεσπρωτίας, και Ιωαννίνων

Στα πλαίσια της υλοποίησης του προγράμματος της 'Ανοιξιάτικης ρίψης - διανομής εμβολίων - δολωμάτων...

Δανάη Μπάρκα: «Με κοιτούσαν περίεργα, μας πλησίαζαν απειλητικά…»

Οι ξέγνοιαστες στιγμές της Δανάης Μπάρκα στη Βαρκελώνη διαταράχθηκαν από μία δυσάρεστη περιπέτεια την...

Νίκος Μουτσινάς: Επέστρεψε «σιδερένιος» στο «Καλό μεσημεράκι»

Μετά την περιπέτεια με την υγεία του ο Νίκος Μουτσινάς επέστρεψε στο «Καλό μεσημέρακι»...

Περισσότερα