Τιμούμε όχι για να μισούμε, αλλά για να θυμόμαστε, ήταν το μήνυμα από την εκδήλωση για τους 12 εκτελεσθέντες της Μίχλας, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή.
Συγκίνηση δημιουργήθηκε όταν κατέθεσε στεφάνι η Έλλη Μπαλάσκα, εκ μέρους των οικογενειών των εκτελεσθέντων.

Σε μια απέριττη τελετή, όπου τηρήθηκαν τα μέτρα κατά του κορωνοϊού, τιμήθηκαν, τα θύματα των ναζιστικών κατοχικών δυνάμεων στη Μίχλα Πέντε Εκκλησιών Παραμυθιάς, ανάμεσά τους και βρέφος ενός χρόνου!

Με πρωτοβουλία του Τοπικού Συμβουλίου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Πέντε Εκκλησιών, υπό την αιγίδα του δήμου Σουλίου, τελέστηκε τρισάγιο στο καλλιμάρμαρο μνημείο, επί της παλαιάς εθνικής οδού Ηγουμενίτσας-Ιωαννίνων, στο συνοικισμό Βαρδακώστα Πέντε Εκκλησιών Παραμυθιάς, ενώ κατατέθηκαν στεφάνια.

O ομιλητής στην εκδήλωση, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πέντε Εκκλησιών Ντίνος Ντούγιας έστειλε μηνύματα στη σύγχρονη κοινωνία, μέσα από την ιστορική πραγματικότητα. Αφού αναφέρθηκε στα γεγονότα, υπογράμμισε ότι η αντίσταση των Ελλήνων είναι ένα διαχρονικό καθήκον.

Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Σουλίου Γιάννης Καραγιάννης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «χρέος μας είναι να μεταλαμπαδεύσουμε την επώδυνη άλλα διδακτική ιστορική μνήμη».
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και κατέθεσαν στεφάνια οι βουλευτές Βασίλης Γιόγιακας και Μάριος Κάτσης, ο τ. βουλευτής Ηλίας Βεζδρεβάνης, ο δήμαρχος Σουλίου Γιάννης Καραγιάννης, η θεματική αντιπεριφερειάρχης Σταυρούλα Μπραΐμη, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Πέντε Εκκλησιών Αντώνης Αποστόλου, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Πλακωτής Γεώργιος Αηδώνης.

Τα 12 άτομα, τα περισσότερα μικρής και νεαρής ηλικίας, δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ, σε αντίποινα της ολοσχερούς καταστροφής του στρατιωτικού φυλακίου Μενίνας (Νεράιδας) από τους αντάρτες του ΕΔΕΣ στις 18 Αυγούστου του 1944.

Οι εκτελεσθέντες Οσιδινιάτες, στις 23 Αυγούστου 1944, από τους Γερμανούς, τα ονόματα των οποίων αναγράφονται στο μνημείο, που έστησε το 1984 η Αδελφότητα Οσδίνας, είναι:

Ο 15χρονος βοσκός Φώτιος Αλεξ. Μητσέλος,

ο 17χρονος Θεόδωρος Ιωάνν. Λάμπρου (Θεοδώρου),

ο 23χρονος γεωργός Κων/νος Σπυρ. Αθανασίου,

η 26χρονη σύζυγός του Ανθούλα Κ. Αθανασίου,

το 1 έτους βρέφος τους Γιαννούλα Αθανασίου,

ο 46χρονος γεωργός Γεώργιος Ευαγγ. Μπαλάσκας,

ο 20χρονος βοσκός Κων/νος Γεωργ. Μπαλάσκας,

η 75χρονη νοικοκυρά Πανάγιω Μπαλάσκα,

η 8χρονη μαθήτρια Αντωνία Βασ. Μπάτση,

η 56χρονη Παρασκευή Μπάτση,

η 13χρονη μαθήτρια Αικατερίνη Γεωργ. Κεφάλα και

η 9χρονη μαθήτρια Σταματία Δημ. Νικολάου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here