Όπως ο δήμαρχος Σουλίου Γιάννης Καραγιάννης ανακοίνωσε, σε επετειακή εκδήλωση την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020, ο δήμος Σουλίου θα διεκδικήσει την ανακήρυξη της απελευθέρωσης της Παραμυθιάς ως δημόσιας εθνικής εορτής.

Μιλώντας στον εορτασμό για τη συμπλήρωση 107 ετών από την απελευθέρωση της Παραμυθιάς στις 23 Φεβρουαρίου του 1913, τόνισε ότι ελπίζει πως η σχετική υπουργική απόφαση, θα δημοσιευτεί πριν τον εορτασμό του 2021.

Και πρόσθεσε: “Χρέος μας είναι να διατηρούμε την ιστορική μνήμη και να την μεταλαμπαδεύουμε στις νέες γενιές και γιαυτό, η ημέρα της απελευθέρωσης της Παραμυθιάς στους βαλκανικούς πολέμους, θα θεσπιστεί ως ημέρα γιορτής για όλον το δήμο μας.

Μια ημέρα υπερηφάνειας και τιμής για τους προγόνους μας, συμπατριώτες μας και μη, που έδωσαν την ζωή τους για την Ελευθερία. Να γιορτάζουμε πανηγυρικά και τη δική μας απελευθέρωση από τον Οθωμανικό ζυγό.

Γιατί θέλουμε να ανήκουμε στις κοινωνίες, οι οποίες, παρότι μικρές σε έκταση, είναι υπερήφανες και διατηρούν και χαράσσουν την ιστορική ταυτότητα».

Στην εκδήλωση, όπου προβλήθηκε ιστορικό ντοκιμαντέρ της paramythia-online.gr,  ομιλητής ήταν ο ιστορικός Χαράλαμπος Παντελής, που περιέγραψε το ιστορικό πλαίσιο της εποχής εκείνης, αλλά και τις συνθήκες απελευθέρωσης της Παραμυθιάς.

Παρών στην εκδήλωση ήταν οι βουλευτές Βασίλης Γιόγιακας και Μάριος Κάτσης, η θεματική αντιπεριφερειάρχης Σταυρούλα Μπραΐμη κ. ά.

Ντοκιμαντέρ

Η απελευθέρωση της Παραμυθιάς στις 23 Φεβρουαρίου 1913

Τα χρόνια από το 1449 όπου και βρέθηκε κάτω από τον ζυγό της οθωμανικής αυτοκρατορίας, ήταν πλέον παρελθόν και η έλευση των Ελληνικών δυνάμεων στην πόλη, σηματοδοτούσε το νέο ξεκίνημα για την Παραμυθιά και τους Παραμυθιώτες.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί, τι συνέβη στην περιοχή κατά την διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων, ποιοι ήταν οι ήρωες που έδωσαν ακόμα και την ζωή τους για την λευτεριά και πως δέχτηκαν την απελευθέρωση οι κάτοικοι της Παραμυθιάς.

Εξιστορούν τα γεγονότα ο συγγραφέας και ιστοριοδίφης Ιωάννης Παρόλας, ο αρχαιολόγος και προϊστάμενος του ιστορικού αρχείου Παραμυθιάς Παντελής Χαράλαμπος, ο ερευνητής Δημήτριος Τσαρκοβίστας και ο εκπαιδευτικός Γεώργιος Λώλος.

Παρουσιάζεται αρχειακό υλικό από την εποχή, από το τοπικό αρχείο Παραμυθιάς, το πολεμικό μουσείο, τον ΣΚΑΙ και το αρχείο της paramythia-online.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ