ΑρχικήΉπειροςΤην Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου η δίκη των μαθητών που συμμετείχαν σε μαθητικές...

Την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου η δίκη των μαθητών που συμμετείχαν σε μαθητικές κινητοποιήσεις στο Γυμνάσιο της Φιλιππιάδας.

Δημοσιεύθηκε:

Την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου θα βρεθούν στο εδώλιο του κατηγορουμένου οκτώ μαθητές που το 2019 συμμετείχαν σε μαθητικές κινητοποιήσεις σε Γυμνάσιο της Φιλιππιάδας, στην Πρέβεζα.

Πρόκειται για μαθητές του 1ου Γυμνασίου Φιλιππιάδας, οι οποίοι κατηγορούνται για «παράνομη κατάληψη» και «διακοπή της ομαλής διεξαγωγής της εκπαιδευτικής δραστηριότητας του εν λόγω εκπαιδευτικού ιδρύματος», μετά από μήνυση που κατέθεσε εις βάρος τους κάτοικος της περιοχής.

Η ΕΛΜΕ Πρέβεζας καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την ποινικοποίηση των αγώνων των μαθητών.

«Αστυνομία και Εισαγγελείς δεν έχουν καμία θέση στα σχολεία. Τα προβλήματα του σχολείου πρέπει να λύνονται στο πλαίσιο του σχολείου με όρους παιδαγωγικούς και όχι σωφρονιστικούς. Αν χρειαστεί, υπάρχει θεσμικό πλαίσιο και για την αναπλήρωση των μαθημάτων» επισημαίνει.

«Η ποινικοποίηση σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί λύση. Ο άμεσος τερματισμός των διώξεων των μαθητών είναι απαραίτητος» καταλήγει στην ανακοίνωσή της.

ΑΣΓΜΕ: Στο πλευρό των μαθητών

«Είναι ξεκάθαρο ότι στο πρόσωπο των μαθητών δικάζεται ο οργανωμένος αγώνας για ένα καλύτερο σχολείο.  Αυτός είναι που ενοχλεί όλους εκείνους τους – αυτόκλητους και ετερόκλητους – διώκτες των μαθητών» επισημαίνει η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (Α.Σ.Γ.Μ.Ε).

Χαρακτηριστικό της πανελλαδικής διάστασης του θέματος είναι η ανακοίνωση της ΑΓΜΕ, που αναφέρει:

«Ως ΑΣΓΜΕ εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στους διωκόμενους μαθητές της Φιλιππιάδας  και των Ιωαννίνων που δικάζονται στις 23 και 25 Φεβρουαρίου γιατί συμμετείχαν σε μαθητικές κινητοποιήσεις στα σχολεία τους, την περίοδο 2019-2020.

Στην περίπτωση της Φιλιππιάδας αφορμή για τη δίωξη των μαθητών, ήταν  μήνυση  δήθεν «αγανακτισμένου» γονέα, για «παράνομη κατάληψη» και  «διακοπή της ομαλής διεξαγωγής της εκπαιδευτικής δραστηριότητας του εν λόγω εκπαιδευτικού ιδρύματος».

Στα Γιάννενα η δίωξη των μαθητών προκλήθηκε από μήνυση της διευθύντριας του σχολείου με πανομοιότυπο αιτιολογικό.

Είναι ξεκάθαρο ότι στο πρόσωπο των μαθητών δικάζεται ο οργανωμένος αγώνας για ένα καλύτερο σχολείο.  Αυτός είναι που ενοχλεί όλους εκείνους τους – αυτόκλητους και ετερόκλητους – διώκτες των μαθητών.

Τα γεγονότα αυτά δεν είναι ούτε μεμονωμένα ούτε αφορούν μια συγκεκριμένη περιοχή. Εντάσσονται σε μια συνολική προσπάθεια τρομοκράτησης των μαθητών και ποινικοποίησης των αγώνων τους σε μια περίοδο που οξύνεται από την κυβέρνηση η επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα (σχολεία υγειονομικές βόμβες, τράπεζα θεμάτων, εξετάσεις Pisa κλπ).

Υπάρχει μεγάλος φόβος για μαθητικά – αγωνιστικά ξεσπάσματα και γι’ αυτό η κυβέρνηση θεσμοθέτησε ήδη από πέρυσι την καταστολή των μαθητικών κινητοποιήσεων, δίνοντας εντολή να γίνεται τηλεκπαίδευση μέσω Webex στα υπό κατάληψη σχολεία, πιέζοντας ως και απειλώντας εκπαιδευτικούς να βάζουν απουσία στους μαθητές που συμμετέχουν στην κατάληψη.

Ο αυταρχισμός και οι διώξεις των μαθητών επιχειρείται να  λειτουργήσει  ως παράδειγμα ώστε να τρομοκρατηθεί το  σύνολο των μαθητών,  για  να μην παλεύουν ενάντια στην αντιεκπαιδευτική  πολιτική, για να σκύβουν απογοητευμένοι και φοβισμένοι το κεφάλι μπροστά στην αδικία και τους φραγμούς στη μόρφωση.

Ας προβληματιστεί ο κάθε καλοπροαίρετος γονέας πού βρίσκονταν όλοι αυτοί που κόπτονται για τις χαμένες ώρες από τους αγώνες των μαθητών, τα 2 χρόνια της πανδημίας, με τις χιλιάδες χαμένες διδακτικές ώρες, τις τεράστιες ελλείψεις εκπαιδευτικών και την τηλεκπαίδευση καρικατούρα… Αυτό που πραγματικά τους ενοχλεί είναι ο συλλογικά οργανωμένος αγώνας των μαθητών και τα δίκαια αιτήματά τους.

Απαιτούμε να σταματήσουν οι διώξεις των μαθητών και οι υποθέσεις να μπουν στο αρχείο. Τα σχολεία μπορούν και πρέπει να λειτουργούν με ευθύνη της εκπαιδευτικής κοινότητας χωρίς παρεμβάσεις εισαγγελέων και αστυνομικών αρχών.

Καλούμε τους μαθητές, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς να καταδικάσουν τα μαθητοδικεία και την ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων. Η καλύτερη απάντηση στον αυταρχισμό αποτελεί ο κοινός αγώνας μαθητών, γονιών εκπαιδευτικών ενάντια στις πολιτικές που τσακίζουν  τα δικαιώματα στη μόρφωση και τη ζωή».

Τελευταία νέα

Πυρκαγιά ξέσπασε σε οικία στην ΒΙΠΕ Πρέβεζας

Πυρκαγιά που ξέσπασε σε οικία στην ΒΙΠΕ Πρέβεζας κινητοποίησε την Πυροσβεστική Υπηρεσία Πρέβεζας που...

Χωρίς προβλήματα οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους υποψηφίους μαθητές των ΕΠΑΛ στην Ήπειρο

Με αποχή που έφτασε στο 20,67% ξεκίνησαν – χωρίς προβλήματα – οι πανελλαδικές εξετάσεις...

Επιχείρηση μεταφοράς Γερμανού τουρίστα που τραυματίστηκε στο πόδι στο Ζαγόρι

Γερμανός τουρίστας τραυματίστηκε στο πόδι στο Βραδέτο Ζαγορίου σε περιπατητική διαδρομή στην περιοχή και...

Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη κ. Στράτου Ιωάννου για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις

Εύχομαι ολόψυχα σε όλους τους μαθητές καλή επιτυχία στις Πανελλαδικές εξετάσεις. Οι Πανελλαδικές εξετάσεις είναι...

Περισσότερα