Την μνήμη των γυναικών οι οποίες τον Δεκέμβριο του 1803 κυνηγημένες από τους Τούρκους έφυγαν από το Σούλι και έφτασαν στον Ιερό Βράχο του Ζαλόγγου πέφτοντας στο γκρεμό μαζί με τα παιδιά τους τίμησε το πρωί της Κυριακής η Πρέβεζα.

Στις 8 το πρωί στην Ιερά Μονή του Αγίου Δημητρίου μέσα σε κλίμα κατάνυξης τελέστηκε θεία λειτουργία την οποία παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐλης, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Νίκος Γεωργάκος, οι βουλευτές Στέργιος Γιαννάκης και Κώστας Μπάρκας, οι εκπρόσωποι της Περιφερειακής Ενότητας Χρήστος Γούσης και Μιχάλης Σπυρέλης, οι Αντιδήμαρχοι Κώστας Ματέρης και Λάζαρος Πιπιλίδης, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και άλλοι φορείς καθώς και πολίτες που τίμησαν την θυσία των γυναικών του Ζαλόγγου.

 

Για το ιστορικό αυτό γεγονός το οποίο έμεινε για πάντα χαραγμένο στην ιστορία μίλησε ο καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Θωμάς Μπάκας.

Ο κ. Μπάκας στην ομιλία του αναφέρθηκε στα γεγονότα που προηγήθηκαν δίνοντας έμφαση στον αγώνα που έδωσαν οι Σουλιώτες ενάντια στον Αλή Πασά.

Ο ομιλητής τόνισε ότι οι γυναίκες αυτές μετέτρεψαν το Ζάλογγο σε ορόσημο για την ιστορία, χαρακτηρίζοντας το γεγονός ως το μεγαλύτερο δείγμα αυτοθυσίας στη νεώτερη ιστορία. Αμέσως μετά ακολούθησε ανάβαση στον Ιερό Βράχο του Ζαλόγγου, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων.

Οι μοναχές του Αγίου Δημητρίου παρέθεσαν καφέ στο αρχονταρίκι της Μoνής ενώ στην Πλατεία της Καμαρίνας ακολούθησε επετειακή εκδήλωση, στην οποία μίλησε και πάλι ο καθηγητής πανεπιστημίου κ. Μπάκας, ενώ ο Χορευτικός Όμιλος “Πρέβεζα” με χοροδιδάσκαλο τον Γιάννη Θάνη παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς, ξεκινώντας το πρόγραμμα με το χορό του Ζαλόγγου.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ