Με την ιδιαίτερα τιμητική παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκόπη Παυλόπουλου διεξήχθη το πρωί της Κυριακής στην Πρέβεζα επιστημονική ημερίδα με θέμα “Επίκτητος και Ελευθερία”.

Ο κ.Παυλόπουλος ξεκίνησε την επίσκεψή του στην πόλη από το Δημαρχείο όπου έγινε δεκτός από το Δήμαρχο κ.Νίκο Γεωργάκο, τους αντιδημάρχους, τον Πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, δημοτικούς συμβούλους και εκπροσώπους φορέων από την Πρέβεζα και όλη την Ήπειρο.

Τον Πρόεδρο καλωσόρισε ο κ.Γεωργάκος ο οποίος χαρακτήρισε ιδιαίτερη χαρά και τιμή για την πόλη την παρουσία του εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι αυτή θα συμβάλλει σημαντικά στην προώθηση του αιτήματος της τοπικής κοινωνίας για ένταξη της Νικόπολης στα προστατευόμενα μνημεία της UNESCO.

Αυτό υπογράμμισε και ο Πρόεδρος του παραρτήματος UNESCO Πρέβεζας και συνδιοργανωτής της ημερίδας Ευάγγελος Κατσίμπρας, ενώ τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Γεωργάκος προσέφεραν αναμνηστικά δώρα σχετικά με την ιστορία της Πρέβεζας στον Πρόεδρο.

Ο κ.Παυλόπουλος ευχαρίστησε θερμά για την υποδοχή αναφερόμενος με θαυμασμό στην Αρχαία Νικόπολη αλλά και τον στωϊκό φιλόσοφο Επίκτητο, ο οποίος επέλεξε να ζήσει και να διδάξει στην περιοχή αφήνοντας ένα πολύ πλούσιο και παγκοσμίως γνωστό έργο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αμέσως μετά κατευθύνθηκε πεζός στο Πολιτιστικό Κέντρο της πόλης όπου και πραγματοποιήθηκε η ημερίδα.

Η εντεταλμένη σύμβουλος Πολιτισμού του Δήμου Αθηνά Κωνσταντάκη συντόνισε το πρώτο μέρος της εκδήλωσης η οποία ξεκίνησε με απόσπασμα του ντοκιμαντέρ Επέκεινα του Κωνσταντίνου Ακρίβου που είχε αναφορά στον Επίκτητο.

Αμέσως μετά χαιρέτησε ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος ευχαριστώντας για μια ακόμη φορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ αναφέρθηκε στις έννοιες που πρεσβεύει το έργο του Επίκτητου και κυρίως το κομμάτι της Ελευθερίας που ειδικότερα στις μέρες μας λαμβάνει ιδιαίτερες διαστάσεις.

Χαιρετισμό απεύθυνε και ο Πρόεδρος του τοπικού Ομίλου UNESCO Ευάγγελος Κατσίμπρας επικεντρώνοντας την παρέμβασή του στον Επίκτητο και την Αρχαία Νικόπολη. Αμέσως μετά και πριν την έναρξη των εισηγήσεων στο βήμα ανέβηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος εκφράζοντας την ευχή η πραγματοποίηση τέτοιων εκδηλώσεων που θα μπορούν μάλιστα να πραγματοποιούνται στους χώρους όπου δίδαξε ο Επίκτητος να γίνουν θεσμός.

Ο κ.Παυλόπουλος μίλησε για αρκετή ώρα τόσο για τον φιλόσοφο Επίκτητο όσο και για την έννοια της ελευθερίας χαρακτηρίζοντάς την, μαζί με την δικαιοσύνη ως βασικούς πυλώνες της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραλλήλισε τις αρχές της διδασκαλίας του Επίκτητου με τα σημερινά δεδομένα δίνοντας το έναυσμα στους Πανεπιστημιακούς Καθηγητές που συμμετείχαν στο πάνελ να αναπτύξουν όλες τις πτυχές του έργου του σημαντικού στωϊκού φιλοσόφου.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν κ. Γεώργιος Ευαγγελόπουλος, αναπλ. καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας και Διεθνών Σχέσεων, Πάντειο Πανεπιστήμιο με ομιλητές τους καθηγητές Πανεπιστημίων Ιωάννη Δρόσο, Κωνσταντίνο Πέτσιο, Νικόλαο Παπασπύρου, Κωσταντίνο Μποζίνη και Παύλο Σούρλα. Την κυβέρνηση στην επιστημονική ημερίδα εκπροσώπησε η Γενική Γραμματέας Α΄θμιας , Β΄ Θμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας κ. Αναστασία Γκίκα, ενώ μεταξύ άλλων παρευρέθησαν οι Σεβασμιότατοι Μητροπολίτες Πρέβεζας και Ιωαννίνων κ.κ Χρυσόστομος και Μάξιμος αντίστοιχα, ο βουλευτής της Ν.Δ Στέργιος Γιαννάκης, η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, Αικατερίνη Τζιτζικώστα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι στρατιωτικών αρχών, σωμάτων ασφαλείας, συλλόγων, φορέων και πλήθος κόσμου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ