ΑρχικήΉπειροςΤο 17,4% του πληθυσμού της Ηπείρου, βρίσκεται στο όριο της φτώχειας

Το 17,4% του πληθυσμού της Ηπείρου, βρίσκεται στο όριο της φτώχειας

Δημοσιεύθηκε:

Το 17,4% του πληθυσμού της Ηπείρου, βρίσκεται στο όριο του κινδύνου φτώχειας, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2019.

Το ποσοστό είναι κατά τι μικρότερο από την πανελλαδική εικόνα (17,9%) και η Ήπειρος είναι σε καλύτερη θέση από οκτώ συνολικά Περιφέρειες.

Τα ανησυχητικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ,  φέρνουν στην πρώτη θέση την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και αμέσως μετά, Δυτική Ελλάδα και Δυτική Μακεδονία.

Τα στοιχεία δείχνουν και τα σύνθετα, ταξικά χαρακτηριστικά του προβλήματος, που δεν κατατάσσεται εύκολα με γενικούς χαρακτηρισμούς όπως «η πιο φτωχή περιφέρεια της χώρας». Οι μέσοι όροι στη στατιστική, «κρύβουν» τα άκρα του φαινομένου…

Η δε ανεργία στην Ήπειρο, αυξήθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2020, κατά 0,9% σε σχέση με πέρυσι, στην πρώτη της αύξηση μετά από αρκετό καιρό.

Ο δείκτης οικονομικής ανισότητας δείχνει ότι το 20% των πλουσιότερων στην Ελλάδα, διαθέτει 5,1 φορές μεγαλύτερο μερίδιο εισοδήματος από το 20% των φτωχότερων.

Επίσης, στις ηλικίες 18-64, το 17% του πληθυσμού υφίσταται υλικές στερήσεις στην Ελλάδα. Ενδεικτικά, το ίδιο ποσοστό το 2009 ήταν 10,3%.

Τέλος, τον περασμένο Απρίλιο, ο κύκλος εργασιών των υπό αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων, μειώθηκε σχεδόν κατά 70%, σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019 και κατά περίπου 50%, σε σχέση με τον Μάρτιο του 2020.

Πανελλαδικά, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν τα εξής:

Το 37,7% των φτωχών νοικοκυριών δηλώνει ότι στερείται διατροφής που περιλαμβάνει κάθε δεύτερη ημέρα κοτόπουλο, κρέας, ψάρι ή λαχανικά ίσης θρεπτικής αξίας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των μη φτωχών νοικοκυριών εκτιμάται σε 6,1%

Το ποσοστό των νοικοκυριών που δηλώνουν οικονομική αδυναμία να έχουν ικανοποιητική θέρμανση το χειμώνα ανέρχεται σε 17,9%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα φτωχά νοικοκυριά είναι 34,1% και για τα μη φτωχά νοικοκυριά 14,3%

Το ποσοστό κινδύνου φτώχειας το 2019 είναι ελαφρώς υψηλότερο για τις γυναίκες (18,0%) σε σχέση με τους άνδρες (17,7%). Τα έτη 2014 και 2015 διαμορφώθηκε σε παρόμοια επίπεδα, υψηλότερο κατά 0,2 και 0,3 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα για τους άνδρες, ενώ κατά τα έτη 2016-2018, εμφανίζεται ίδιο μεταξύ ανδρών και γυναικών και το ίδιο συμβαίνει με το ποσοστό του συνολικού πληθυσμού (και για τα δύο φύλα).

Το ποσοστό κινδύνου φτώχειας για τους άνδρες σημείωσε μείωση κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες το 2019 σε σχέση με το 2018, ενώ το ποσοστό των γυναικών μειώθηκε κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Ο κίνδυνος φτώχειας για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών εκτιμάται σε 13,4% για τις γυναίκες και σε 10,9% για τους άνδρες.

Ο κίνδυνος φτώχειας για άτομα ηλικίας άνω των 75 ετών εκτιμάται σε 12,7% ενώ για άτομα ηλικίας κάτω των 75 ετών σε 18,4%.

Ο κίνδυνος φτώχειας για τις γυναίκες άνω των 75 ετών εκτιμάται σε 15,4%, ενώ για τους άνδρες της αντίστοιχης ομάδας ηλικιών εκτιμάται σε 9,3% .

Ο κίνδυνος φτώχειας των νοικοκυριών με έναν ενήλικα και τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο παιδί σημείωσε αύξηση της τάξεως των 4,1 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το 2018 και ανέρχεται σε 36,9%. Μείωση κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες σημείωσε και ο κίνδυνος φτώχειας των νοικοκυριών με τρεις ή περισσότερους ενήλικες με εξαρτώμενα παιδιά και ανέρχεται σε 24,7%.

Τελευταία νέα

Οριστικό τέλος στην προοπτική της σιδηροδρομικής γραμμής Ηγουμενίτσα – Γιάννενα – Καλαμπάκα έβαλε ο Πρωθυπουργός

Οριστικό τέλος στην προοπτική της σιδηροδρομικής Εγνατίας με τη γραμμή Ηγουμενίτσα – Γιάννενα –...

Σοκαριστική υπόθεση: 78χρονος βίαζε τη 16χρονη βαφτισιμιά του – Της έδινε ναρκωτικά και αλκοόλ

Μια σοκαριστική υπόθεση βιασμού ανήλικης από τον ίδιο της τον νονό στη Χαλκιδική έρχεται στο φως. Η υπόθεση εξιχνιάστηκε από αστυνομικούς...

Ακρίβεια: «Δεν θα ξαναδούμε φτηνή βενζίνη και πετρέλαιο στην Ελλάδα», λέει η πρόεδρος βενζινοπωλών

«Φωτιά» παραμένει η ακρίβεια στα καύσιμα με σφραγίδα Μητσοτάκη, τη στιγμή που η τιμή...

Αυτός είναι ο προπονητής Τάε Κβον Ντο που ασέλγουσε σε ανήλικες – Οι πράξεις του ήταν ιδιαίτερα βάναυσες και επώδυνες

Αποτροπιασμό προκαλεί η υπόθεση της σύλληψης του προπονητή Τάε Κβον Ντο, Α. Δ., για κατά...

Περισσότερα

Αρέσει σε %d bloggers: