Σε κρατικά χέρια θα παραμείνουν, τουλάχιστον ως το 2021 τα 23 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας που επρόκειτο να παραχωρηθούν φέτος σε ιδιώτες μέσω διαγωνισμού κι αυτό εξαιτίας της επιδημίας του κορωνοϊού, η οποία έχει επιφέρει ένα ιδιαίτερα σκληρό πλήγμα στις αερομεταφορές.

Το ζήτημα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για την περιοχή μας καθώς ανάμεσα στα αεροδρόμια που είναι να βγουν σε δημοπράτηση περιλαμβάνεται και εκείνο των Ιωαννίνων, αν και δεν είναι σίγουρο ότι θα παραχωρηθεί πλήρως σε ιδιώτες.

Σε περίπτωση ιδιωτικοποποίησής του, πάντως, είναι σαφές ότι θα αλλάξουν αρκετά πράγματα στον τοπικό κρατικό σήμερα αερολιμένα, ο οποίος έχει μεγαλώσει και εκσυγχρονιστεί με τις παρεμβάσεις που ολοκληρώθηκαν μόλις πέρυσι.

Μπορεί και με ΣΔΙΤ!
Από την επόμενη χρονιά λοιπόν αναμένεται να υπάρξουν νεότερα για τα 23 περιφερειακά αεροδρόμια που πρόκειται να παραχωρηθούν. Εκτός από των Ιωαννίνων, η λίστα περιλαμβάνει επίσης τους αερολιμένες Αλεξανδρούπολης, Κοζάνης, Καστοριάς, Ν. Αγχιάλου, Καλαμάτας, Άραξου, Λήμνου, Χίου, Ικαρίας, Σκύρου, Μήλου, Νάξου, Πάρου, Σύρου, Καλύμνου, Αστυπάλαιας, Σητείας, Λέρου, Κάσου, Καρπάθου, Κυθήρων και Καστελόριζου.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα «ypodomes.com», η αξιοποίησή τους θα γίνει είτε με παραχώρηση είτε με ΣΔΙΤ, με σύμπραξη δηλαδή δημοσίου και ιδιωτών, καθώς η λίστα περιλαμβάνει δύο ειδών αεροδρόμια «τα δυτικά σύγχρονα αεροδρόμια και τα τριτοκοσμικά», όπως τα χαρακτήρισε, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κώστας Καραμανλής.

Από αυτά, όπως σημειώνεται στο σχετικό ρεπορτάζ, το πιο «ώριμο» θεωρείται αυτό της Καλαμάτας που τα τελευταία χρόνια έχει κάνει άλματα ενώ δείχνει να μπορεί να εξελιχθεί σε ένα σημαντικό αεροδρόμιο για την ευρύτερη περιοχή.

Θετικές προοπτικές
Πάντως, μετά την επέκταση των υποδομών του και το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων εμφανίζει ιδιαίτερα θετικές προοπτικές για το μέλλον όσον αφορά στην αύξηση της επιβατικής κίνησης, η οποία ήδη έγινε ιδιαίτερα εμφανής από πέρυσι, με την ολοκλήρωση των έργων που έγιναν σ’ αυτό και φέτος, αν δεν προέκυπτε η πανδημία, οι αριθμοί και τα στοιχεία θα βελτιώνονταν ακόμα περισσότερο

Όπως έχει γράψει ήδη ο «Π.Λ.», πέρυσι ο τοπικός Αερολιμένας κατέγραψε τη μεγαλύτερη αεροπορική κίνηση μεταξύ όλων των αεροδρομίων της χώρας, καθώς διακινήθηκαν σ’ αυτόν 134.011 επιβάτες έναντι 108.932 το 2018, νούμερο που μεταφράζεται σε ποσοστιαία αύξηση της τάξης του 23%.

 

 

 

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here