Οι δυσμενείς εξελίξεις για τη διάθεση φυσικού αερίου στις Ευρωπαϊκές χώρες από τη Ρωσία και τα μεγάλα προβλήματα που θα ανακύψουν σε πολλές από αυτές τον ερχόμενο χειμώνα, επιταχύνουν τις διαδικασίες για το έργο κατασκευής του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου EastMed, o oποίος θα διέλθει από τα παράλια της Ηπείρου και από τη Θεσπρωτία θα καταλήξει στην Ιταλία.

Αν και το έργο είχε προγραμματιστεί πριν αρκετά χρόνια, το διαθέσιμο «φθηνό» φυσικό αέριο σε συνδυασμό με το μεγάλο κόστος και άλλα γεωπολιτικά ζητήματα που είχαν προκύψει, για ένα μεγάλο διάστημα είχε ουσιαστικά «παγώσει», για να μπει όμως σε προτεραιότητα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αρνητικές ήταν οι ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι θα έχει μεγάλο οικονομικό κόστος και θα προκαλούσε περιβαλλοντικά ζητήματα, ωστόσο πολιτικοί αναλυτές θεωρούσαν ότι πίσω από την άρνηση των ΗΠΑ, υπήρξε δάκτυλος της Τουρκίας που εξέφραζε αντιρρήσεις, υποστηρίζοντας ότι διέρχεται μέσα από τη θαλάσσια περιοχή που οριοθετεί η «Γαλάζια Πατρίδα».

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την υλοποίηση του έργου, επιδεικνύει σε αυτή τη φάση η Ιταλία και μάλιστα χθες, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, o αξιωματούχος του ενεργειακού κολοσσού ΕΝΙ Guido Brusko μιλώντας σε εκδήλωση στο Μιλάνο, ανέφερε ότι το έργο θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2025.

Ο EastMed θα ξεκινά από το Ισραήλ και μέσω Κύπρου, Ελλάδος και Ιταλίας θα διακλαδώνεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Έχει προϋπολογισμό δισεκατομμύρια ευρώ και ο σχεδιασμός του έχει ξεκινήσει με πρωτοβουλία του πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμήν Νετανιάχου.

Πρόσφατα -και πριν την πτώση της Κυβέρνησης Ντράγκι- η Επιτροπή Παραγωγικών Δραστηριοτήτων της Ιταλικής Βουλής, είχε ζητήσει την επίσπευση του έργου. Υπέρ της πρότασης είχαν ψηφίσει τα κόμματα που στήριζαν την Κυβέρνηση, αλλά και το κόμμα «Αδέλφια» της Ιταλίας, που φαίνεται να προηγείται στις δημοσκοπήσεις για τις επικείμενες εκλογές, γεγονός που σημαίνει ότι ακόμη και αν υπάρξει κυβερνητική αλλαγή, το συγκεκριμένο έργο δεν πρόκειται να «επηρεαστεί».

Επίσης σύμφωνα με πηγές της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Ιταλία, που δημοσιεύτηκαν επίσης πρόσφατα στην εφημερίδα, εκείνο που ανέμεναν οι χώρες που θέλουν να πάρουν μέρος σε αυτό το έργο, ήταν τα αποτελέσματα της τεχνικής μελέτης, που αναμένονται εντός του τρέχοντος έτους.

Αλλαγή στάση όμως διαπιστώνεται και από τις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα μιλώντας στο πλαίσιο του 3ου συνεδρίου για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, την Ανατολική Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια, ο υφυπουργός για διεθνείς υποθέσεις του αμερικανικού υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δρ. Άντριου Λάιτ είχε αναφέρει ότι υπό το φως των εξελίξεων θα επανεξεταστεί ο ΕastMed με νέα δεδομένα.

Η υλοποίηση του έργου, όπως γίνεται αντιληπτό, δημιουργεί πλέον νέες προοπτικές για την ανάπτυξη δικτύων φυσικού αερίου σε ένα πολύ μεγάλο τμήμα της Ηπείρου, καλύπτοντας ένα πολύ μεγάλο κενό που υπάρχει σήμερα στον τομέα αυτόν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ