Ενα εντυπωσιακό λαϊκό ποντιακό δρώμενο το οποίο χάνεται στα βάθη του χρόνου και αναβιώνει αμέσως μετά την πρωτοχρονιά είχαν την ευκαιρία να ζήσουν οι κάτοικοι της Ν.Σαμψούντας και της Πρέβεζας.

Οι “Μωμόγεροι” από το Καλλίφυτο Δράμας φορώντας τις παραδοσιακές στολές με τις προβιές και τα κουδούνια “αναστάτωσαν” ανήμερα των Φώτων τις γειτονιές της Ν.Σαμψούντας και το ιστορικό κέντρο της Πρέβεζας προσκεκλημένοι του Συλλόγου “Αμισός” και του Δήμου.

Πρόκειται για ένα αρχαίο λαϊκό ποντιακό δρώμενο που έχει την καταγωγή του στην πρώτη περίοδο της δημιουργίας του λαϊκού θεάτρου, και περιλαμβάνει εντυπωσιακό τελετουργικό με χορό στο πρώτο μέρος του και θεατρικό με “πρωταγωνιστές” τη νύφη, το γέρο, τη γριά και άλλους σατιρικούς χαρακτήρες.

Ακόλουθοι του θεού Διονύσου οι “Μωμόγεροι” ξορκίζουν με τα κουδούνια και τις φωνές τους το κακό και υποδέχονται με ιδιαίτερο τρόπο το νέο χρόνο.Περίπου 25 άτομα από το Καλλίφυτο Δράμας έφτασαν στην Πρέβεζα, συνοδευόμενα από την πρόεδρο του Συλλόγου Κατερίνα Ιωαννίδου, μετά από πρόσκληση του Συλλόγου “Αμισός”.

Οι “Μωμόγεροι” εντυπωσίασαν με την παρουσία τους όλους όσοι τους παρακολούθησαν, ενώ όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της ομάδας Μιχάλης Παπαδόπουλος η συγκίνησή τους για τον ερχομό στην Πρέβεζα είναι μεγάλη αφού η Ν.Σαμψούντα ήταν ο τόπος στον οποίο εγκαταστάθηκαν οι πρόγονοί τους όταν έφτασαν στην Ελλάδα κυνηγημένοι από την πατρίδα τους στη συνέχεια όμως τους μετέφεραν στη Δράμα.

Οι “Μωμόγεροι” έφτασαν στην Πρέβεζα περίπου στις 2 το μεσημέρι και χόρεψαν στο Χριστουγεννιάτικο Χωριό, στην κεντρική αγορά και την παραλία της πόλης δίνοντας μια εντυπωσιακή παραδοσιακή νότα στη γιορτή των Θεοφανείων.

Τους Μωμόγερους από τη Δράμα στο Χριστουγεννιάτικο χωριό της χαράς τους υποδέχθηκαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Καραμανίδης ο εντεταλμένος σύμβουλος Λεωνίδας Αργυρός καθώς και κάτοικοι και επισκέπτες που έσυραν μαζί τους και το χορό.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here