ΑρχικήΉπειροςΤο φθινόπωρο η περιβαλλοντική άδεια για τη διενέργεια της πρώτης δοκιμαστικής γεώτρησης...

Το φθινόπωρο η περιβαλλοντική άδεια για τη διενέργεια της πρώτης δοκιμαστικής γεώτρησης στα Ιωάννινα

Δημοσιεύθηκε:

Η σαφής πολιτική βούληση της ΝΔ για τη συνέχιση των ερευνών στις θαλάσσιες και χερσαίες παραχωρήσεις φάνηκε στο προεκλογικό πρόγραμμα του κόμματος, σε αντίθεση με εκείνο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο δεν ήταν ξεκάθαρο ως προς τη στήριξη ή όχι του εγχειρήματος για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων», επισημαίνουν πηγές στο Οικονομικό Ταχυδρόμο.

Οι επενδυτές, συνεχίζουν τον σχεδιασμό των επόμενων βημάτων τους που θα καταλήξουν στα επόμενα δύο χρόνια στις πρώτες δοκιμαστικές γεωτρήσεις.

Τα Ιωάννινα

Η πλέον ώριμη παραχώρηση ως γνωστόν είναι αυτή των Ιωαννίνων. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, η Energean μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων βρίσκεται στη διαδικασία σύνταξης των απαντήσεων που έχει θέσει η Διεύθυνση Περιβαλλοντικών Αδειοδοτήσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Αυτές αφορούν σε παρατηρήσεις και ερωτήσεις που έθεσαν οι τοπικοί και κοινωνικοί φορείς στη διάρκεια της διαβούλευσης.

Αν όλα τρέξουν με βάση τις προβλεπόμενες διαδικασίες, γύρω στο φθινόπωρο του τρέχοντος έτους αναμένεται να δοθεί η περιβαλλοντική άδεια για τη διενέργεια της πρώτης δοκιμαστικής γεώτρησης στα Ιωάννινα και συγκεκριμένα στην περιοχή Ζίτσα. Η Energean θα είναι σε θέση να την εκτελέσει έχοντας προετοιμάσει τη χωροθέτηση της και το εργοτάξιο αλλά και αφού πρώτα μισθώσει γεωτρύπανο το 2024, πιθανότατα στο τέλος του πρώτου εξαμήνου.

Το μπλοκ 2 στο Ιόνιο

Η ίδια εταιρεία είναι διαχειριστής της κοινοπραξίας με την Helleniq Energy στο «μπλοκ 2» που βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Κέρκυρας κοντά στα όρια με την Ιταλία. Πηγές αναφέρουν ότι εντός του 2023 θα έχει στη διάθεση της και την ερμηνεία των σεισμικών ερευνών που πραγματοποιήθηκαν τον περσινό Νοέμβριο στην προαναφερόμενη παραχώρηση. Θα αξιολογήσει τα δεδομένα και θα προχωρήσει στη λήψη της απόφασης για τη διενέργεια ή όχι γεώτρησης.

Σε ό,τι αφορά τις δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις της Κρήτης (ExxonMobil – Helleniq Energy) και τις υπόλοιπες του Ιονίου Πελάγους (Helleniq Energy) που είναι τα μπλοκ «10» και «Ιόνιο», ο διευθύνων σύμβουλος της Helleniq Energy Ανδρέας Σιάμισιης είχε κάνει γνωστό στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές ότι δεν αναμένονται επενδυτικές αποφάσεις εντός του 2023.

Τελευταία νέα

Why You Should Consider a Whole-Home Water Purification System

Clean water is essential for the well-being of your family and your house. Unfortunately,...

Πυρκαγιά ξέσπασε σε οικία στην ΒΙΠΕ Πρέβεζας

Πυρκαγιά που ξέσπασε σε οικία στην ΒΙΠΕ Πρέβεζας κινητοποίησε την Πυροσβεστική Υπηρεσία Πρέβεζας που...

Χωρίς προβλήματα οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους υποψηφίους μαθητές των ΕΠΑΛ στην Ήπειρο

Με αποχή που έφτασε στο 20,67% ξεκίνησαν – χωρίς προβλήματα – οι πανελλαδικές εξετάσεις...

Επιχείρηση μεταφοράς Γερμανού τουρίστα που τραυματίστηκε στο πόδι στο Ζαγόρι

Γερμανός τουρίστας τραυματίστηκε στο πόδι στο Βραδέτο Ζαγορίου σε περιπατητική διαδρομή στην περιοχή και...

Περισσότερα