Την παρουσία του μεταχρωματικού έλκους των πλατάνων στα δέντρα της δεντροστοιχίας στην παραλίμνια οδό Διονυσίου Φιλοσόφου στα Ιωάννινα επιβεβαιώνοντας πιθανόν ότι και όλες οι άλλες πρόσφατες ολικές ξηράνσεις σε διάφορες περιοχές της πόλης αποτελούν συνέπεια της ασθένειας, επιβεβαίωσαν το Δασαρχείο Ιωαννίνων και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση η δραματική αυτή εξέλιξη είναι αποτέλεσμα ανθρώπινων ενεργειών, ενώ χαρακτηρίζεται ως θέμα χρόνου η ξήρανση της εμβληματικής δεντροστοιχίας που περιβάλλει το Κάστρο των Ιωαννίνων.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση καλεί τους φορείς που έχουν αρμοδιότητα ή υλοποιούν έργα στις εκτάσεις όπου φύονται πλατάνια να αντιληφθούν τη σοβαρότητα της κατάστασης και να δράσουν άμεσα και συντονισμένα για να ελέγξουν το πρόβλημα πριν αυτό μετατραπεί σε ανεξέλεγκτο και μη διαχειρίσιμο.

Την ίδια στιγμή ο πρώην διευθυντής της Διεύθυνσης Δασών Πρέβεζας Βασίλης Δάλαρος ο οποίος διαχειρίστηκε το πρόβλημα από το 2013 (όταν η ασθένεια έκανε την εμφάνισή της στην περιοχή μας) σε ανάρτησή του τονίζει ότι η εικόνα από την παλιά εθνική οδό προς Γιάννενα και μετά τη σήραγγα της Κλεισούρας στο πλατανόδασος του Λούρου έχουν νεκρώσει εκατοντάδες πλατάνια.

Μάλιστα ο κ.Δάλαρος εξέφρασε την ανησυχία του για πιθανή προσβολή από τη νόσο των πλατανιών των Ιωαννίνων (κάτι που σήμερα επιβεβαιώθηκε) αλλά και όλων των δέντρων της Ηπείρου, ενώ σε Αχέροντα, Αβάσσο και άλλα σημεία της Π.Ε Πρέβεζας μεγάλος αριθμός πλατάνων έχει αποδεκατιστεί.

Ο συνηθέστερος τρόπος διάδοσης του μύκητα, σε μικρές και μεγάλες αποστάσεις, γίνεται με μηχανήματα εκσκαφής και πάσης φύσεως εργαλεία, κυρίως κοπής και κλάδευσης των δέντρων που είχαν χρησιμοποιηθεί σε περιοχές με προσβολές.

Μοναδικό μέτρο προφύλαξης είναι το σχολαστικό πλύσιμο και η απολύμανση των μηχανημάτων και των εργαλείων που χρησιμοποιούνται για εργασίες σε περιοχές όπου φύονται πλάτανοι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here