Άλλαξε χρώμα η Ήπειρος στους αναθεωρημένους χάρτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης & Ελέγχου Νόσων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ό,τι αφορά τον συνδυαστικό δείκτη θετικότητας και τα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Τις προηγούμενες εβδομάδες η Ήπειρος βρισκόταν στο «κίτρινο», μετά την αύξηση ωστόσο των κρουσμάτων βρίσκεται στο «πορτοκαλί», καθώς τα κρούσματα κυμαίνονται από 50 έως 150 ανά 100.000 πληθυσμού. Η Στερεά Ελλάδα και κομμάτι της Πελοποννήσου και σε αυτό τον χάρτη έχει βαφτεί με σκούρο πορτοκαλί. Την ίδια στιγμή το μεγαλύτερο κομμάτι της Ευρώπης βρίσκεται στην πορτοκαλί ζώνη, που σημαίνει πως έχουν 150 ή περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Από τα δεδομένα που αποτυπώνονται στον χάρτη που αφορά τον συνδυαστικό δείκτη τεστ, νέων κρουσμάτων και δείκτη θετικότητας για την περίοδο 11-18 Φεβρουαρίου, η χώρα μας, για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, δεν έχει καθόλου πράσινο χρώμα στον χάρτη της.

Μάλιστα, το πορτοκαλί χρώμα έχει εξαπλωθεί στη χώρα μας και δεν είναι μόνο στην Αττική, όπως ήταν την περασμένη εβδομάδα. Η Ήπειρος παραμένει σε καλύτερη θέση και έχει χρώμα «κίτρινο», αν και το προηγούμενο διάστημα ήταν «πράσινη». Πλέον στο πορτοκαλί είναι όλη η Στερεή Ελλάδα, η Εύβοια καθώς και ένα κομμάτι της Πελοποννήσου.

Τα νούμερα συνεχίζουν, μάλιστα, να μην είναι τόσο καλά για την υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς αρκετά κράτη, όπως η Πορτογαλία και μέρος της Γαλλίας και της Ιταλίας, παραμένουν στο σκούρο κόκκινο χρώμα. Αυτό σημαίνει πως οι παραπάνω χώρες έχουν πάνω από 500 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό.

Όσον αφορά τον δείκτη θετικότητας, η χώρα μας παραμένει ολόκληρη στο «πράσινο», την ώρα που το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης να παραμένει στο «κίτρινο». Στο σύνολο της επικράτειας ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται κάτω του ορίου συναγερμού του 4%, αντίθετα με την υπόλοιπη Ευρώπη όπου ο δείκτης είναι μεγαλύτερος από 4.

Να σημειωθεί ότι το ECDC δε συλλέγει στοιχεία για τη Βρετανία, την Ελβετία, τις βαλκανικές χώρες (εκτός εκείνων που είναι μέλη της ΕΕ), την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία.
Υπενθυμίζεται ότι οι χάρτες του ECDC ανανεώνονται κάθε Πέμπτη, σύμφωνα με τη Σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που έχει ως στόχο την εφαρμογή μιας συντονισμένης προσέγγισης μεταξύ των χωρών της ΕΕ όσον αφορά τον περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

 

Ηπειρωτικός Αγών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here