ΑρχικήΉπειροςΤο ΣτΕ δικαίωσε τα ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, Ηρακλείου, και Λάρισας για τα μειωμένα...

Το ΣτΕ δικαίωσε τα ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, Ηρακλείου, και Λάρισας για τα μειωμένα ή δωρεάν εισιτήρια – 8,7 εκατομμύρια ευρώ θα λάβουν ως αποζημίωση

Δημοσιεύθηκε:

Περισσότερα από 8,7 εκατομμύρια ευρώ θα λάβουν ως αποζημίωση τα ΚΤΕΛ Ηρακλείου, Λάρισας και Ιωαννίνων, αφού δικαιώθηκαν με την πιλοτική δίκη που έγινε στο ΣτΕ.

Οι συγκεκριμένες έχουν να κάνουν με την τριετία 2008 -2011 όταν τα ποσά ήταν περιορισμένα λόγω της δημοσιονομικής κρίσης. Με την πιλοτική δίκη, το ΣτΕ διευκρίνισε τον τρόπο υπολογισμού της αποζημίωσης που θα πρέπει να λαμβάνουν τα ΚΤΕΛ από το κράτος λόγω των μειωμένων εισιτηρίων των φοιτητών, μαθητών, πολυτέκνων, αναπήρων πολέμου, κ.λπ.

Όπως αναφέρει το ΣτΕ η αποζημίωση που θα πρέπει να λαμβάνουν τα ΚΤΕΛ λόγω των δωρεάν ή των μειωμένων εισιτηρίων, είναι η διαφορά που υπάρχει μεταξύ του αντιτίμου του δωρεάν ή μειωμένου κομίστρου και του πλήρους εισιτηρίου.

Όπως έχει θεσμοθετηθεί, υπήρχε υποχρέωση των συναρμοδίων υπουργείων Οικονομίας, Οικονομικών και Μεταφορών να εκδίδουν κάθε έτος κοινή απόφαση για την καταβολή από το Ελληνικό Δημόσιο αποζημίωσης στις ΚΤΕΛ Α.Ε. και τα ΚΤΕΛ, λόγω της χορήγησης δωρεάν ή μειωμένης τιμής εισιτηρίων σε ειδικές κατηγορίες επιβατών, όπως είναι φοιτητών, σπουδαστών, μαθητών, πολυτέκνων, αναπήρων πολέμου και συνοδών τους, πασχόντων από χρόνιες παθήσεις και των συνοδών τους, κ.λπ.

Ο λόγος που γινόταν αυτό ήταν για να ελεγχθεί κάπως η οικονομική ζημιά των ΚΤΕΛ από τη δωρεάν μετακίνηση ή τη μετακίνηση με μειωμένο εισιτήριο των παραπάνω κατηγοριών επιβατών.

Η 7μελης σύνθεση του Α’ Τμήματος του ΣτΕ αναφέρει ότι «ο υπολογισμός του ποσού της αποζημίωσης προκύπτει ευθέως και κατά τρόπο σαφή από το νόμο και την οικεία αιτιολογική έκθεση, ισούται δε με το σύνολο της διαφοράς μεταξύ του αντιτίμου των κατά περίπτωση εκδοθέντων την αντίστοιχη χρονική περίοδο δωρεάν ή μειωμένης τιμής εισιτηρίων και του πλήρους κομίστρου».

Πλέον οι υποθέσεις είναι στα χέρια των Διοικητικών Δικαστηρίων έτσι ώστε να οριστικοποιηθούν τα διεκδικούμενα ποσά.

 

Τελευταία νέα

Στη φυλακή καθηγητής που βίαζε σε ανήλικη όταν έκαναν ιδιαίτερα

Ποινή φυλάκισης 33 μηνών με 3ετή αναστολή επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου σε 53χρονο καθηγητή θετικών επιστημών, ο οποίος κρίθηκε...

Πρέβεζα: Θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν προκάλεσε ζημιές σε καλλιέργειες

Τον χαρακτηρισμό του ως "γδάρτης" επιβεβαίωσε ο Μάρτης για την Πρέβεζα.Μετά τις λιακάδες των...

Προχωρά η διαδικασία για την καταχώρηση της ονομασίας Γαρίδα και Σαρδέλα Αμβρακικού στο Μητρώο ΠΟΠ προϊόντων

Στην έγκριση πραγματοποίησης δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την παροχή υπηρεσιών καταχώρησης της ονομασίας...

Ιωάννινα: 24 Απριλίου θα συνεχιστεί η δίκη του 28χρονου που βίαζε 4χρονο αγοράκι με την ανοχή της μητέρας του

Εν μέσω αποδοκιμασιών αποχώρησε από το Στρατοδικείο Ιωαννίνων ο 28χρονος ποδοσφαιριστής ο οποίος κάθισε...

Περισσότερα

Στη φυλακή καθηγητής που βίαζε σε ανήλικη όταν έκαναν ιδιαίτερα

Ποινή φυλάκισης 33 μηνών με 3ετή αναστολή επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου σε 53χρονο καθηγητή θετικών επιστημών, ο οποίος κρίθηκε...
Αρέσει σε %d bloggers: