ΑρχικήΉπειροςΤον Αυγουστο η πρώτη φάση των μελετών και σχεδίων για την ανάδειξη...

Τον Αυγουστο η πρώτη φάση των μελετών και σχεδίων για την ανάδειξη του Σουλίου

Δημοσιεύθηκε:

Γέμισε «Ήπειρο» το υπουργείο Πολιτισμού, όπου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση της υπουργού Λίνας Μενδώνη με τον περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη, παρουσία του γενικού γραμματέα Πολιτισμού Γιώργου Διδασκάλου και υπηρεσιακών παραγόντων, για την ανάδειξη του ιστορικού τόπου του Σουλίου και για την προετοιμασία του φακέλου για τη διεκδίκηση ένταξης του Ζαγορίου στον Κατάλογο των Πολιτιστικών Τοπίων της UNESCO.

Η ανάδειξη του Σουλίου αποτελεί πρωτοβουλία της ίδιας της υπουργού, όπως είχε ανακοινώσει σε πρόσφατη επίσκεψή της στην Ήπειρο, προσκαλώντας τους τοπικούς φορείς σε μια συνάντηση για ενημέρωση και συζήτηση, με αφορμή τον εορτασμό για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη έχει συσταθεί ομάδα ειδικών επιστημόνων, προκειμένου να μελετήσει και να προτείνει σχέδιο προστασίας, συντήρησης και ανάδειξης του χώρου του Σουλίου.

Η υπουργός ζήτησε να τεθεί σαφές χρονοδιάγραμμα και να επικαιροποιηθούν άμεσα υπάρχουσες μελέτες του υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίες παραμένουν αναξιοποίητες. «Είναι ανεπίτρεπτο να μην έχει γίνει για το Σούλι τίποτε ουσιαστικό», παρατήρησε η Λίνα Μενδώνη στη σύσκεψη.

«Πρέπει να είμαστε επιχειρησιακοί. Πρέπει να δούμε πώς αντιμετωπίζουμε τον χώρο σήμερα. Τί θα είναι το παραδοτέο στον πολίτη, στον επισκέπτη και πώς θα ενισχυθεί η αναπτυξιακή προοπτική για έναν τόπο που διαθέτει διεθνώς brand name», τόνισε.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε ότι υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε συνεργασία με την περιφέρεια Ηπείρου, το ΕΜΠ και το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, συγκροτούν επιστημονική ομάδα εργασίας σύνταξης και εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για το Σούλι, η οποία θα λειτουργεί παράλληλα και μέσα στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στην περιφέρεια και το υπουργείο.

Η ομάδα εργασίας θα διαχειριστεί όλα δεδομένα και το αρχειακό υλικό που διαθέτει το υπουργείο, και μέχρι το τέλος Αυγούστου θα παραδοθεί στην περιφέρεια η πρώτη φάση των μελετών και σχεδίων, που θα εκπονηθούν στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης, προκειμένου οι αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας και του υπουργείου να προχωρήσουν στην υλοποίηση των έργων.

Στο έργο της ανάδειξης του Σουλίου περιλαμβάνονται η οριοθέτηση ζωνών και επίλυση των χωροταξικών ζητημάτων, η χάραξη μονοπατιών και πρόσβαση σε ιστορικούς τόπους, όπως στο Κάστρο της Κιάφας και οι οικίες Σουλιωτών, η αποκατάσταση των τριών κεντρικών πηγαδιών του οικισμού που παρουσιάζουν σημεία εσωτερικής κατάρρευσης, από τα 400, που διαθέτει η περιοχή, η αποκατάσταση της οικίας Μπούση, η συστηματική καταγραφή των κτηρίων του Τετραχωρίου, αλλά και όλης της περιοχής που οριοθετείται ως ιστορικός χώρος Σουλίου, καθώς και επεμβάσεις στερέωσης στα επώνυμα κτήρια της περιοχής, σε όποια κατάσταση και αν βρίσκονται. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Δονάτου.

Με γοργούς ρυθμούς κινείται και το θέμα της προετοιμασίας του φακέλου υποψηφιότητας του Ζαγορίου στην UNESCO, ένα θέμα που είχε ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός από τη Βίτσα.

Πρόκειται για ένα μεγάλο εγχείρημα, που απαιτεί συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Η αρχική προετοιμασία περιλαμβάνει τον καθορισμό ομάδων εργασίας για να ωριμάσουν τον φάκελο τους επόμενους μήνες, ενώ στη συνάντηση συμμετείχε ο δήμαρχος Ζαγορίου Γ. Σουκουβέλος και εκπρόσωποι τοπικών φορέων.

 

 

Ηπειρωτικός Αγών

Τελευταία νέα

Τραγωδία: Νεκρός 29χρονος σε φρικτό τροχαίο

Θανατηφόρο τροχαίο με ΙΧΕ και μηχανή σημειώθηκε περίπου στις 3:00μ.μ., το μεσημέρι της Τετάρτης στην Επαρχιακή Οδό Ανδραβίδας-Κυλλήνης,...

Στο μικροσκόπιο της Αρχής για ξέπλυμα μπαίνουν τα οικονομικά Μονών του Αγίου Όρους.

Στο μικροσκόπιο της Αρχής κατά της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα μπαίνουν τα οικονομικά...

Ελένη Μενεγάκη: Κόπηκε η τιράντα του φορέματός της στον «αέρα»

Ένα απρόοπτο προέκυψε στην Ελένη Μενεγάκη στον «αέρα» της εκπομπής της, το μεσημέρι της...

Βάνα Μπάρμπα: «Οι influencers είναι για τα reality, όχι για το θέατρο»

Για την κόρη της, την ασθένεια που τη φόβισε και την καταγγελία του ΣΕΗ,...

Περισσότερα

Τραγωδία: Νεκρός 29χρονος σε φρικτό τροχαίο

Θανατηφόρο τροχαίο με ΙΧΕ και μηχανή σημειώθηκε περίπου στις 3:00μ.μ., το μεσημέρι της Τετάρτης στην Επαρχιακή Οδό Ανδραβίδας-Κυλλήνης,...