Δεν υπάρχει πλέον κανένας τύπος βηματοδότη που να μην μπορεί να τοποθετηθεί και στα Γιάννενα».

Αυτό τόνισε χθες στον «Π.Λ.» ο διακεκριμένος Καθηγητής Καρδιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Λάμπρος Μιχάλης, με αφορμή τις δυο πρώτες επεμβάσεις εμφύτευσης βηματοδότη χωρίς καλώδια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Πρόκειται για μια επαναστατική μέθοδο στην Ιατρική επιστήμη, αφού γίνεται λόγος για έναν βηματοδότη, εξαιρετικά προηγμένο.

Όλη η τεχνολογία του, δηλαδή η μπαταρία και τα συστήματά του, με τα οποία παρακολουθείται ο τρόπος που λειτουργεί η καρδιά, βρίσκονται πλέον σε μια πολύ μικρή συσκευή (μέγεθος υπόθετου), η οποία τοποθετείται μέσα στην καρδιά.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχάλη ενδείκνυται για ασθενείς, των οποίων έχει καταστραφεί το φλεβικό δίκτυο, ή αντιμετωπίζουν άλλα σοβαρά προβλήματα και θα έπρεπε να ταλαιπωρηθούν με δύσκολες καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις.

Βέβαια, ασθενείς που έχουν ανάγκη έναν τέτοιο βηματοδότη δεν ξεπερνούν  τους 10 το χρόνο στην Βορειοδυτική Ελλάδα. Ας σημειωθεί ότι το κόστος του είναι πολύ υψηλό, αφού φθάνει και τις 7.000 ευρώ, και εάν δεν υπάρχει ειδικός ιατρικός λόγος, αποφεύγεται η τοποθέτησή του.

Σημαντικό βήμα…
Όπως δήλωσε στον «Π.Λ.» ο Καθηγητής Καρδιολογίας «πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα στην χρήση όλων των σύγχρονων τεχνικών της Καρδιολογίας στα Γιάννενα, που μας φέρνει σε όλα τα επίπεδα, ίσους ή και καλύτερους με τα Κέντρα της Ελλάδας και του εξωτερικού».

Αποφεύγονται λοιμώξεις 
Ο νέος αυτός, μικρού μεγέθους, βηματοδότης, με διάρκεια ζωής μια δεκαετία, πλεονεκτεί έναντι του κλασικού, καθώς μεταξύ άλλων αποφεύγονται και οι λοιμώξεις ή άλλες επιπλοκές που μπορεί να προκληθούν από το καλώδιο.

Κι αυτό γιατί όλο το λογισμικό του βηματοδότη μπορεί να τοποθετηθεί στο εσωτερικό της καρδιάς! Αντίθετα, ως γνωστόν, οι συμβατικοί έχουν περίπου το μέγεθος ενός σπιρτόκουτου και με επέμβαση τοποθετούνται κάτω από το δέρμα με καλώδια.

Εύκολα λοιπόν γίνεται κατανοητό ότι η επαφή της καρδιάς με το εξωτερικό περιβάλλον όταν γίνεται με καλωδιωμένη συσκευή που βρίσκεται κάτω από το δέρμα αποτελεί και πηγή μολύνσεων.

Όταν όμως προοδεύσει ακόμη πιο πολύ η τεχνολογία, τότε και τα πιο σύνθετα συστήματα θα μπορούν να είναι πλήρως εμφυτεύσιμα, κάτι που θα αποτελεί μεγάλη πρόοδο στην Ιατρική Επιστήμη, αφού θα μειωθούν οι επιπλοκές που έχουν την μορφή λοιμώξεων.

 

 

 

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ