Πώς και πώς περιμένουν οι επαγγελματίες του τουρισμού στην Ήπειρο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, την πρώτη ουσιαστικά μεγάλη έξοδο του φετινού καλοκαιριού, σε μια περίοδο όμως που η ακρίβεια έχει χτυπήσει «κόκκινο» και οι τιμές των καυσίμων προκαλούν… ίλιγγο!

Οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η πανδημία του κορωνοϊού βρίσκεται σε μια σχετική ύφεση, δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για απόδραση από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Μεγάλες προσδοκίες έχουν δημιουργηθεί και για την παράλια της Ηπείρου, τα οποία το ερχόμενο τριήμερο περιμένουν αυξημένη κίνηση, με τους επαγγελματίες να δηλώνουν προετοιμασμένοι να υποδεχθούν εκδρομείς τόσο από τις γύρω περιοχές, όσο και εκτός Ηπείρου, μιας και οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι, αλλά και το Αεροδρόμιο του Ακτίου δημιουργούν ευνοϊκές προοπτικές. Οι πληρότητες κινούνται σε υψηλά επίπεδα, ωστόσο υπάρχει ακόμη διαθεσιμότητα για τους επισκέπτες της τελευταίας στιγμής.

«Πονοκέφαλος» τα καύσιμα!

Εξάλλου, η πρώτη αυτή μεγάλη έξοδος θα αποτελέσει «βαρόμετρο» για την πορεία της καλοκαιρινής σεζόν, η οποία αναμένεται να κυλήσει ομαλά, αν και φέτος ο αστάθμητος παράγοντας είναι η ακρίβεια! Ειδικά οι τιμές των καυσίμων που το τελευταίο διάστημα βρίσκονται μόνιμα σε ανοδική πορεία, είναι ίσως ο κύριος ανασταλτικός παράγοντας για συχνές εξορμήσεις, ενώ ακολουθούν οι τιμές των ακτοπλοϊκών που για πολλά νησιά είναι ιδιαίτερα «φουσκωμένες». Αντίθετα, καταλύματα, με μια καλή έρευνα αγοράς, μπορεί να βρει κανείς και σε προσιτές τιμές, καθώς σχεδόν σε όλους τους προορισμούς υπάρχει πληθώρα επιλογών!

Η μετακίνηση με αυτοκίνητο τείνει να γίνει είδος… πολυτελείας, με πολλούς να σκέφτονται εναλλακτικούς τρόπους, όπως Μέσα Μεταφοράς, ή μονοήμερες αποδράσεις σε πολύ κοντινούς προορισμούς, χωρίς περαιτέρω περιηγήσεις, περιορίζοντας όσο το δυνατόν γίνεται τα χιλιόμετρα. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων, ο Νομός Ιωαννίνων είχε τον υψηλότερο μέσο όρο τιμής στην Ήπειρο, καθώς πωλούνταν έναντι 2,311 ευρώ το λίτρο. Οι προβλέψεις μάλιστα για την πορεία των τιμών υγρών καυσίμων δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας, καθώς σύμφωνα και με τις νεότερες εκτιμήσεις, η τιμή της αμόλυβδης μέχρι το τέλος του Ιουνίου είναι πολύ πιθανό να φτάσει τα 3 ευρώ το λίτρο (!) τινάζοντας στον αέρα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Πάντως ο Υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης μιλώντας χθες στον ΣΚΑΙ, δεν μπόρεσε να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για τυχόν παρεμβάσεις στα καύσιμα λέγοντας ότι «το υπουργείο Οικονομικών, αναζητεί τον δημοσιονομικό χώρο, χωρίς να φεύγουμε από τους δημοσιονομικούς στόχους. Όταν είμαστε έτοιμοι, θα κάνουμε τις ανακοινώσεις».

Ο κοινωνικός τουρισμός…

Έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, λόγω της συνεχώς εντεινόμενης ενεργειακής κρίσης, ανάρπαστο αναμένεται να γίνει το νέο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, που στόχο έχει να ενισχύσει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς για τον προγραμματισμό καλοκαιρινών διακοπών, αλλά και τις επιχειρήσεις του κλάδου που δεν πρόλαβαν να συνέλθουν από τις επιπτώσεις της πανδημίας και βρίσκονται αντιμέτωπες με νέες προκλήσεις.

Στη δυνατότητα που δίνεται φέτος σε χιλιάδες οικονομικά αδύναμες οικογένειες να κάνουν τις διακοπές τους σε ταξιδιωτικούς προορισμούς όλης της χώρας, αναφέρθηκε ο Υπουργός Τουρισμού Β. Κικίλιας σε άρθρο του στην εφημερίδα «Παρόν της Κυριακής».

Ο Υπουργός επεσήμανε ότι η Κυβέρνηση θα διαθέσει φέτος συνολικά 70 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να μπορέσουν να κάνουν διακοπές ακόμα και οι πιο ευάλωτοι, να ενισχυθεί περαιτέρω ο εγχώριος τουρισμός και να στηριχθούν τουριστικά περιοχές που έχουν πληγεί, όπως η Βόρεια Εύβοια και η Σάμος.

Το πρόγραμμα του Υπουργείου Τουρισμού «Τουρισμός για όλους» απευθύνεται σε 200.000 δικαιούχους οι οποίοι με μια πολύ απλή διαδικασία, χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, θα παραλάβουν μια άυλη ψηφιακή κάρτα, αξίας 150 ευρώ, την οποία θα μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν παντού στις καλοκαιρινές διακοπές τους (ακτοπλοϊκά εισιτήρια, διαμονή, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος). Η πλατφόρμα θα ανοίξει εντός του Ιουνίου.

Το εν λόγω voucher θα είναι κατά τα πρότυπα του Freedom Pass, σύμφωνα με τον Δημήτρη Φραγκάκη, Γενικό Γραμματέα του ΕΟΤ, ενώ το πρόγραμμα θα τρέξει από τον Ιούλιο. Θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί παντού, χωρίς περιορισμό, στη διαμονή, σε ένα τουριστικό πακέτο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αρκετά περσινά voucher που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί στον Κοινωνικό Τουρισμό 2022 κινδυνεύουν να χαθούν, αν οι ωφελούμενοι δεν τα χρησιμοποιήσουν. Όσοι, λοιπόν, έχουν ακόμα στα χέρια τους επιταγές του προγράμματος 2021-2022 θα πρέπει να τις «εξαργυρώσουν» έως τις 31 Ιουλίου. Μετά από αυτή την ημερομηνία η επιταγή θα καταργηθεί γιατί θα εκδοθούν οι νέες του καινούριου προγράμματος.

Δικαιούχοι

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι εργαζόμενοι και άνεργοι, οι οποίοι το προηγούμενο έτος από την έναρξη του προγράμματος:

-πραγματοποίησαν ως εργαζόμενοι 50 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του ΙΚΑ ΕΤΑΜ με εισφορές υπέρ του καταργηθέντος Οργανισμού Εργατικής Εστίας ή

– έλαβαν από τον ΟΑΕΔ 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας ή

– έλαβαν επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον 2 μηνών (50 ημερήσια επιδόματα) ή

– συγκέντρωσαν 50 ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω (ημέρες εργασίας, ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας και επιδότησης ανεργίας) ή

– είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων.

 

 

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ