spot_img
ΑρχικήΉπειροςΒασίλης Τσίρκας: Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα ανοίξει τον δρόμο για την...

Βασίλης Τσίρκας: Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα ανοίξει τον δρόμο για την προοδευτική διακυβέρνηση

Δημοσιεύθηκε:

Οι εκλογές «δεν θα αργήσουν και πολύ», είχε αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε προεκλογική συγκέντρωση της ΝΔ στο Περιστέρι, συνεχίζοντας τους χρησμούς για την ημερομηνία των εκλογών. Η τακτική του πρωθυπουργού συνιστά ένα πρωτοφανές θεσμικό ατόπημα, που δεν συναντάται σε άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εδώ και μήνες, έχοντας διαμορφώσει συνθήκες άτυπης προεκλογικής εκστρατείας, με πλήθος παροχών, δεσμεύσεων και υποσχέσεων προς το εκλογικό σώμα, με καθαρά μικροκομματικές σκοπιμότητες και με μία προσέγγιση αμιγώς πελατειακή, ο κ. Μητσοτάκης προσβάλλει τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες της δημοκρατικής λειτουργίας του κράτους, κρατώντας σε «ομηρία» τα πολιτικά κόμματα, την ίδια την κοινωνία, τον κόσμο της εργασίας, τη νεολαία και την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Η πραγματικότητα είναι ότι η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος στην οποία έχουμε εισέλθει είναι αποτέλεσμα της μεγάλης ανησυχίας του πρωθυπουργού και του περιβάλλοντός του για το ποσοστό των αναποφάσιστων, πώς θα κινηθούν, ειδικά από τη στιγμή που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ΝΔ αντιμετωπίζει ζητήματα συσπείρωσης και διεύρυνσης του εκλογικού της ακροατηρίου.

Η ανησυχία του κ. Μητσοτάκη είναι αν τελικά σημαντικό μέρος των αναποφάσιστων θα κατευθυνθεί ή όχι προς τη ΝΔ. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο έχει αυξήσει την παροχολογία, αδιαφορώντας για την παραγωγή και αναδιανομή του πλούτου, για πολιτικές ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής και καταπολέμησης των ανισοτήτων. Ο πραγματικός του φόβος είναι ότι την επομένη των εκλογών η χώρα θα έχει κυβέρνηση νικητών με πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.

Την ίδια στιγμή, η πολιτική ζωή στον τόπο έχει μετατραπεί σε έναν τεράστιο βούρκο με την προσπάθεια συγκάλυψης του μεγάλου σκανδάλου των υποκλοπών, με πρακτικές διασπάθισης του δημόσιου χρήματος και με μια καθεστωτική αντίληψη που πλήττει την ίδια την ποιότητα της δημοκρατίας.

Η στρατηγική που έχει επιλέξει ο πρωθυπουργός αποπνέει φόβο και ηττοπάθεια και είναι σαφές ότι μία τέτοια ηγεσία δεν μπορεί να συνεχίζει να ασκεί τη διακυβέρνηση. Είναι τέτοιο το αδιέξοδο και ο εκνευρισμός του κ. Μητσοτάκη που υπονοεί ότι σε περίπτωση ήττας ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταγγείλει νοθεία. Ανασύρει τα πιο ευφάνταστα σενάρια τραμπικής έμπνευσης, αδυνατεί να αντιληφθεί ότι ιστορικά στελέχη της ΝΔ, όπως ο κ. Καραμανλής, τον εγκαταλείπουν και στρέφεται στον κ. Καρατζαφέρη για να «διανθίσει» το πολιτικό του προφίλ στον πέριξ της ΝΔ ακραία δεξιό χώρο. Κατά τα άλλα, προφασίζεται τον «φιλελεύθερο» και «κεντρώο», τον πολιτικό που έχει «προοδευτικές ιδέες».

Τελευταία νέα

Πάργα: Μελέτη για ήπιες παρεμβάσεις-ευπρεπισμού αποκατάστασης λιθόστρωτου για την ασφαλή περιήγηση στο Κάστρο

Τη μελέτη για ήπιες παρεμβάσεις-ευπρεπισμού αποκατάστασης λιθόστρωτου για την ασφαλή περιήγηση στο Κάστρο της...

Eυθύνες και τσουχτερό πρόστιμο στην Περιφέρεια Ηπείρου για την περιβαλλοντική καταστροφή στο Λούρο εισηγούνται οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος

Eυθύνες και συνακόλουθα τσουχτερό πρόστιμο στην Περιφέρεια Ηπείρου για την περιβαλλοντική καταστροφή στο Λούρο...

Πάτρα: Έκκληση για βοήθεια στον μικρό Διονύση που πάσχει από καρκίνο στο μάτι και πρέπει να χειρουργηθεί στη Γερμανία

Έκκληση για οικονομική βοήθεια απευθύνει η οικογένεια του 4,5 ετών Διονύση από την Πάτρα που...

Τριμελής Επιτροπή Γιατρών: Προς κατάρρευση το νοσοκομείο Άρτας

Στα σημαντικά προβλήματα που εδώ και καιρό αντιμετωπίζει  το Νοσοκομείο Άρτας εστιάζει με νέα...

Περισσότερα