Ο τρόπος λειτουργίας της Πολιτικής Προστασίας και εν γένει της Περιφέρειας Ηπείρου σε ό,τι αφορά την πρόληψη και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, βρέθηκαν στο στόχαστρο «Οριζόντων Ηπείρου», με τον επικεφαλής της Σπύρο Ριζόπουλο και τρία ακόμη μέλη της παράταξης να εξαπολύουν συντονισμένα πυρά.

Αφορμή στάθηκε το ότι εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα στο οδικό δίκτυο και σε άλλες βασικές υποδομές από το κύμα κακοκαιρίας, που έπληξε την Ήπειρο τον Δεκέμβριο, με τους «Ορίζοντες Ηπείρου» να καταθέτουν και πλούσιο φωτογραφικό υλικό προς επίρρωση των επιχειρημάτων τους.

«Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι το μοντέλο της Πολιτικής Προστασίας στην Ήπειρο δε δουλεύει. Δεν λαμβάνει υπόψη τα νέα δεδομένα, δεν αντιλαμβάνεται την κλιματική αλλαγή και λειτουργεί με βάση το ρουσφέτι. Ενώ οι βροχές είναι όλο και πιο συχνές, στην Ήπειρο έχουμε προβλήματα άρδευσης. Η πραγματικότητα αυτή θα αλλάξει με τους “Ορίζοντες Ηπείρου”, γιατί έχουμε εντάξει στο δυναμικό μας έναν παρασημοφορημένο υπηρεσιακό παράγοντα, με τον οποίο εκπονούμε από την αρχή ένα ολιστικό σχέδιο λύσης», τόνισε ο κ. Ριζόπουλος.

Είχε προηγηθεί η παρέμβαση του επικεφαλής των συντονιστών Μιχάλη Νάτση, ο οποίος παρουσίασε επιγραμματικά την εικόνα των ζημιών που άφησε πίσω του το πέρασμα της κακοκαιρίας από την Ήπειρο.

«Δώσαμε χρόνο στην Πολιτική Προστασία για να δούμε στην πράξη την αντίδραση της, έστω και με τη λογική του θεραπεύειν. Δυστυχώς, όμως, με το υλικό που συγκεντρώσαμε, αποδεικνύουμε με αδιάσειστα στοιχεία την απόλυτη αδιαφορία της περιφερειακής αρχής και Πολιτικής Προστασίας», τόνισε και πρόσθεσε ότι ακόμα και νέα έργα δεν άντεξαν, αποδεικνύοντας την προχειρότητα με την οποία κατασκευάστηκαν. «Στην Περιφέρεια δεν έχουν καταλάβει τι σημαίνει κλιματική αλλαγή και που μας οδηγεί. Από τύχη δεν έχουμε ως τώρα ανθρώπινες απώλειες», κατέληξε.

Ειδικότερα στο θέμα των γεφυρών στάθηκε το μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της παράταξης Δημήτρης Παππάς, τονίζοντας ότι στην Ήπειρο δεν έχει υπάρξει καμία πρόβλεψη για τη συντήρηση των συγκεκριμένων υποδομών και η συζήτηση γύρω από την προστασία των γεφυριών εξαντλείται μέσα λίγες μέρες από την πτώση τους. «Στην Ήπειρο είναι πέρα για πέρα αναγκαία η παρακολούθηση της ασφάλειας των γεφυριών, αφού, ακόμα και με όρους κόστους, η συντήρηση είναι σίγουρα λιγότερο κοστοβόρα από την αποκατάσταση», τόνισε ο κ. Παππάς, ξεκαθαρίζοντας ότι μιλάμε για μια αρμοδιότητα που ανήκει αποκλειστικά στην Περιφέρεια Ηπείρου, σύμφωνα με το άρθρο 186 του 3852/2010. «Δεν είναι σοβαρή πολιτική να περιμένουμε την καταστροφή και μετά να προχωράμε σε κατεπείγουσες διαδικασίες με απευθείας αναθέσεις», τόνισε.

Κριτική και για το Μαυρολάγκαδο
Αποκλειστικά στο θέμα του Μαυρολάγκαδου αναφέρθηκε ο συντονιστής Άλκης Λάνταβος, χαρακτηρίζοντας το συγκεκριμένο έργο «βαρέλι δίχως πάτο».

«Η μελέτη που είχε υποσχεθεί η Περιφέρεια Ηπείρου για το Μπαλντούμα – Πράμαντα και σύνδεση με Εγνατία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Σε αυτή, όμως, προβλεπόταν η παράκαμψη το Μαυρολάγκαδου με γέφυρα.

Αν είχε προχωρήσει η λύση αυτή, το πρόβλημα θα είχε λυθεί. Αντ’ αυτού γίνονται αποσπασματικές παρεμβάσεις, που κοστίζουν ακριβά», τόνισε, μεταξύ άλλων, και κάλεσε την Περιφέρεια να δώσει στη δημοσιότητα το συνολικό κόστος για τις εργασίες, καθώς οι δαπάνες που είναι αναρτημένες στη «Διαύγεια», είναι σίγουρα μικρότερες από τα κονδύλια που έχει χρειαστεί να εκταμιευτούν. «Υπάρχει ζήτημα διαφάνειας», κατέληξε ο κ. Λάνταβος.

Άλλα θέματα
Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου, ο επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου» αναφέρθηκε και σε άλλα ζητήματα επικαιρότητας, εστιάζοντας κυρίως στο θέμα του φυσικού αερίου και των ανακοινώσεων της ΔΕΔΑ για τη σύνδεση 1.500 νοικοκυριών και επιχειρήσεων της Ηπείρου το 2026. Όπως υποστήριξε, με βάση το σχέδιο αυτό η μισή Ήπειρος θα συνδεθεί με το φυσικό αέριο το 2035. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι πρέπει να ετοιμαστεί ένα σχέδιο επιδότησης των συνδέσεων, καθώς το κόστος ανά νοικοκυριό ή επιχείρηση κυμαίνεται μεταξύ 2.000 και 4.000 ευρώ.

Κατέληξε δε λέγοντας ότι ενώ το φυσικό αέριο είναι στην Ελλάδα από το 2008, η Ήπειρος είναι ακόμα στο μηδέν. «Τώρα κάνουμε τα πρώτα βήματα, τη στιγμή που το φυσικό αέριο έχει ακόμα το πολύ δέκα χρόνια μπροστά του, αφού ήδη στο ενεργειακό παιχνίδι έχει μπει το υδρογόνο. Πολύ φοβάμαι ότι όταν το φυσικό αέριο θα έρθει στην Ήπειρο, ήδη θα έχει αρχίσει να λειτουργεί το υδρογόνο, αλλά εδώ δεν κάνουμε καμία προετοιμασία», είπε χαρακτηριστικά.

Μένοντας στα ενεργειακά, ο κ. Ριζόπουλος χαρακτήρισε ως διττό το θέμα της αιθαλομίχλης στα Γιάννενα, λέγοντας ότι από τη μια πλευρά οφείλεται στην ενεργειακή κρίση και τις αστοχίες της Περιφέρειας Ηπείρου λόγω έλλειψης στρατηγικής, από την άλλη όμως είναι και θέμα ατομικής ευθύνης καθώς «οι Γιαννιώτες έχουν μια κακή νοοτροπία να καίνε ό,τι βρούνε».

Τέλος, δήλωσε πως η κατάργηση των Φορέων Διαχείρισης είναι πολύ κακή εξέλιξη για την Ήπειρο, υπενθυμίζοντας ότι πρότασή του ήταν να παραμείνουν ως όργανα της Περιφέρειας, ενώ σε ό,τι αφορά τον οδικό άξονα Ιωάννινα- Κακαβιά δεν έκρυψε τον προβληματισμό του ότι για το η δημοπράτηση του έργου φαίνεται πως δε θα γίνει το 2022 κι ότι ήδη μιλάμε για έναν ανοιχτό κι όχι κλειστό αυτοκινητόδρομο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here