«Βραχνάς» αποδεικνύεται για τη Θεσπρωτία η έλλειψη εργατικών χεριών, που είναι απαραίτητα για τη συλλογή ελιών, μανταρινιών και πορτοκαλιών.

Πρόκειται για μια ακόμη «παρενέργεια» της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς στη Θεσπρωτία οι απασχολούμενοι στα χωράφια, προέρχονταν κυρίως από τη γειτονική Αλβανία, για την οποία όμως τέθηκαν πολύ αυστηροί περιορισμοί για την είσοδο και διαμονή στη χώρα μας των εργατών γης, μετά τα σοβαρά προβλήματα που προέκυψαν σε Θεσσαλία και Μακεδονία.

Η έλλειψη εργατικών χεριών, σύμφωνα με ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας, αποτελεί έναν από τους λόγους που οξύνουν περαιτέρω την οικονομική κατάσταση των αγροτών.

Μεγάλο αριθμό εργατών γης (έχει γίνει λόγος στο παρελθόν για 5.000) απασχολούν και καλλιεργητές της Άρτας. Με τη διαφορά ότι αυτοί στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι Πακιστανοί που μετακινούνται από περιοχή σε περιοχή εντός Ελλάδος και δεν χρειάζεται να περάσουν συνοριακές διαβάσεις.

Αντίθετα στη Θεσπρωτία, ο κύριος όγκος των εργατών γης -που υπολογίζονται σε 2.000 κάθε χρόνο- προέρχεται από την Αλβανία και εισέρχονται στην Ελλάδα κυρίως από το μεθοριακό σταθμό Μαυροματίου, που τελικά δεν άνοιξε ούτε για περιορισμένες διελεύσεις μετά την τεράστια διασπορά του κορωνοϊού στη γειτονική χώρα.

Ψήφισμα Δημ. Συμβουλίου Ηγουμενίτσας
Στο ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας, ζητά μέτρα στήριξης του αγροτικού εισοδήματος από την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Όπως επισημαίνει σε ψήφισμά του, η μείωση της ζήτησης, ο περιορισμός των εξαγωγών και η έλλειψη εργατικών χεριών, καθώς το κλείσιμο του τελωνείου Μαυροματίου εμπόδισε την ελεγχόμενη είσοδο εργατών γης, διαμόρφωσαν ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον.

Αυτό απεικονίζεται στους 50.000 τόνους των εσπεριδοειδών οι οποίοι «φεύγουν» σε εξευτελιστικές τιμές (τιμή πώλησης 0,20 λεπτά / κόστος παραγωγής 0.18 λεπτά ανά κιλό), στο κρέας των αμνοεριφίων που βρίσκεται στα αζήτητα και στο γάλα των αιγοπροβάτων που παραμένει καθηλωμένο, στα ψάρια που πωλούνται σε τιμές κόστους (τσιπούρα) ή κάτω του κόστους (λαβράκι) και στις ελιές που κινδυνεύουν να μείνουν στα δένδρα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο ζητάει λοιπόν, μεταξύ άλλων, να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους παραγωγούς, να παγώσουν όλες οι δόσεις των δανείων, να παγώσουν όλες οι δόσεις στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και να μειωθεί το κόστος παραγωγής.

 

 

 

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ