ΑρχικήΉπειροςΞεκινά η επαναλειτουργία της ιστορικής "Μεταλλουργικής Ηπείρου” | Εκσυγχρονίζει τις εγκαταστάσεις της...

Ξεκινά η επαναλειτουργία της ιστορικής “Μεταλλουργικής Ηπείρου” | Εκσυγχρονίζει τις εγκαταστάσεις της και θα δημιουργήσει πάνω από 150 μόνιμες θέσεις !

Δημοσιεύθηκε:

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το πλάνο επαναλειτουργίας της ιστορικής “Μεταλλουργικής Ηπείρου” και μετατροπή της μονάδας σε εξαγωγική.

Η απόκτηση, από την ElvalHalcor, του ομίλου Βιοχάλκο, του ενεργητικού της ηπειρώτικης βιομηχανίας που από το 2016 βρισκόταν σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, σηματοδότησε την αλλαγή σελίδας για τη “Μεταλλουργική Ηπείρου”, η οποία με την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ είχε αναλάβει από την ΤτΕ το έργο της παραγωγής νομισμάτων του ευρώ.

Η μεταλλουργική εταιρεία με έδρα στο Πωγώνι Ηπείρου εδώ και καιρό αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα και αδυνατούσε να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της προς τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές και εργαζόμενους.

Έφθασε σε σημείο να μην μπορεί να λειτουργήσει και τον Νοέμβριο του 2016 τέθηκε σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης. Δύο χρόνια αργότερα, τον Απρίλιο του 2018, το σύνολο των στοιχείων ενεργητικού της εταιρείας αποκτήθηκε μέσω πλειοδοτικού διαγωνισμού από την ElvalHalcor, έναντι 2,5 εκατ. ευρώ.

Εκτός από τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις και τα αποθέματα της “Μεταλλουργικής Ηπείρου”, στην ElvalHalcor πέρασαν δικαιώματα σημάτων, διπλώματα ευρεσιτεχνίας και άδειες που συνδέονται με τη λειτουργία των στοιχείων ενεργητικού της.

Ακολούθως, στην αρχή του 2019, αποφασίστηκε η εκκίνηση της διαδικασίας για τη μετατροπή του υποκαταστήματος (όπως είχε ξεκινήσει να λειτουργεί) σε νεοσυσταθείσα ανώνυμη εταιρία.

Η διαδικασία αυτή ολοκληρώθηκε προ ημερών και πλέον το εργοστάσιο παραγωγής όλων των τύπων δισκίων κερμάτων και δακτυλίων θα λειτουργεί με την επωνυμία “ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙKH ΗΠΕΙΡΟΥ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ”.

Στόχος του ομίλου είναι μέσω της υλοποίησης επενδύσεων και αξιοποίησης του διεθνούς εμπορικού δικτύου της ElvalHalcor, η “Μεταλλουργική Ηπείρου” να ανακτήσει τη δυναμική της και να αποκτήσει εξαγωγικό προσανατολισμό.

Στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται ότι οι πρώτες επενδύσεις με επίκεντρο τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής δισκίων χαλκονικελίου, από τα οποία παράγονται τα κέρματα του ευρώ, θα ανέλθουν στα επίπεδα του 1,5 εκατ. ευρώ με μεσοπρόθεσμο στόχο παραγωγής 5.000 τόνων προϊόντων.

Η εξέλιξη αυτή δίνει νέα πνοή για τη “Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου” (ΜΒΗ), εν μέσω μιας μακράς και σταθερής πορείας αποβιομηχάνισης στη χώρα.

Η ηπειρώτικη βιομηχανία ιδρύθηκε το 1979 και μερικά χρόνια αργότερα, το 1983, κρατικοποιήθηκε επί ΠΑΣΟΚ. Πέρασε στον έλεγχο της Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (πρώην ΕΒΟ που συγχωνεύτηκε με την ΠΥΡΚΑΛ) αναλαμβάνοντας συμβόλαια παραγωγής για τον Ελληνικό Στρατό, κυρίως κάλυκες και βολίδες.

Το 1998 ο μηχανολογικός εξοπλισμός της ΜΒΗ εκσυγχρονίστηκε με επενδύσεις 5 εκατ. ευρώ, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα τη σύμβαση προμήθειας των δισκίων χαλκονικέλιου, από τα οποία το Νομισματοκοπείο παρήγαγε τα εγχώρια κέρματα του ευρώ μετά την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ.

Η παραγγελία αρχικά αφορούσε πάνω από 700 εκατομμύρια τεμάχια, λόγω των μεγάλων αναγκών αντικατάστασης της δραχμής με το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Μετά την κυκλοφορία του ευρώ, οι παραγγελίες προς τη ΜΒΗ μειώθηκαν σε 100 εκατομμύρια κατά μέσο όρο ετησίως και εν τέλει περιορίστηκαν μόλις στα 20-30 εκατομμύρια τεμάχια τον χρόνο, με αποτέλεσμα η βιομηχανία να υπολειτουργεί.

Υπό τη σκέπη της ElvalHalcor, πλέον, δημιουργούνται νέες προοπτικές για την εταιρεία. Σημειώνεται πως η ElvalHalcor συστάθηκε τον Δεκέμβριο του 2017, μέσω της συγχώνευσης της Ελβάλ (Elval), μίας από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές βιομηχανίες έλασης αλουμινίου, και της Χαλκόρ (Halcor), του μεγαλύτερου παραγωγού σωλήνων χαλκού στην Ευρώπη. Διαθέτει πάνω από 80 χρόνια εμπειρία και τεχνογνωσία, ισχυρή παραγωγική βάση με 12 εργοστασιακές μονάδες και εμπορική παρουσία σε πάνω από 100 χώρες.

150 νέες θέσεις εργασίας
Η επαναλειτουργία της «Μεταλλουργικής» -η οποία περιήλθε στην ElvalHalcor τον Απρίλιο του 2018 αντί 2,5 εκ. ευρώ- θα ξαναζωντανέψει όπως προαναφέραμε την ακριτική περιοχή του Πωγωνίου.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της Εταιρίας θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 120 μόνιμες θέσεις εργασίας και άλλες 30 έμμεσες θέσεις.

Ένας αριθμός από αυτούς θα κατάγεται από την ευρύτερη περιοχή, ενώ στη συντριπτική τους πλειοψηφία θα πρόκειται για νέους εργαζόμενους στη Βιομηχανία καθώς οι προηγούμενοι -εκτός ελαχίστων- έχουν μεταταγεί σε υπηρεσίες Δήμων και Δημοσίου.

Η «Μεταλλουργική» οδηγήθηκε σε οικονομικό αδιέξοδο, μη μπορώντας να εξυπηρετήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις, όταν μετά την κυκλοφορία του ευρώ, οι παραγγελίες της συρρικνώθηκαν αρχικά σε 100 εκ. ευρώ κατά μέσο όρο το χρόνο και τελικά έπεσαν στα 20-30 εκατομμύρια τεμάχια, που είχε ως αποτέλεσμα αυτή να υπολειτουργεί.

Στον αντίποδα η ElvaHalcor συστάθηκε τον Δεκέμβριο του 2017 μέσω της συγχώνευσης της ΕΛΒΑΛ -μιας από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές βιομηχανίες έλασης αλουμινίου- και της ΧΑΛΚΟΡ, του μεγαλύτερου παραγωγού σωλήνων χαλκού στην Ευρώπη.

Διαθέτει πάνω από 80 χρόνια εμπειρίας και τεχνογνωσίας, ισχυρή παραγωγική βάση με 12 εργοστασιακές μονάδες και εμπορική παρουσία σε πάνω από 100 χώρες, την οποία πλέον θα μπορεί να αξιοποιήσει και η «Μεταλλουργική Ηπείρου»…

Τελευταία νέα

Βαρύ πένθος στην Πολεμική Αεροπορία: Πέθανε 43χρονος Αρχισμηνίας – Η ανακοίνωση του ΓΕΑ

Θρήνος και βαρύ πένθος στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία, καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού...

Ηλικιωμένη ανασύρθηκε νεκρή ύστερα από πτώση σε πηγάδι σε χωριό

Χωρίς αισθήσεις ανασύρθηκε ηλικιωμένη από πηγάδι και παραδόθηκε στο ΕΚΑΒ στην περιοχή Φωτολίβος Δράμας Ηλικιωμένη έπεσε σε πηγάδι...

Δεν έχουν τέλος οι σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων: 13χρονη γέννησε το παιδί του βιαστή της – Συγγενής ο βιαστής της

Δεν έχουν τέλος οι σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων: 13χρονη γέννησε το παιδί του βιαστή της...

Αντιδράσεις για την υπογραφή της συμφωνίας αγοραπωλησίας του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας.

Την αντίδραση της αντιπολίτευσης προκάλεσε η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ για την υπογραφή της συμφωνίας...

Περισσότερα

Ηλικιωμένη ανασύρθηκε νεκρή ύστερα από πτώση σε πηγάδι σε χωριό

Χωρίς αισθήσεις ανασύρθηκε ηλικιωμένη από πηγάδι και παραδόθηκε στο ΕΚΑΒ στην περιοχή Φωτολίβος Δράμας Ηλικιωμένη έπεσε σε πηγάδι...
Αρέσει σε %d bloggers: