Στις 9 Μαρτίου 2022 αναμένεται να ξεκαθαρίσει, μέσω της δικαστικής οδού, το θέμα ιδιοκτησίας έξι οικοπέδων – φιλέτων στην παραλίμνια περιοχή του Αγίου Νικολάου Κοπάνων.

Αυτό προκύπτει από έγγραφο του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΤΑΔ Στ. Βλαστού προς τον Υπουργό Οικονομικών, ο οποίος με τη σειρά του το κοινοποίησε στον βουλευτή Ιωαννίνων της Ν.Δ. Καλογιάννη.

Ο τελευταίος είχε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή, αναδεικνύοντας την απαράδεκτη κατάσταση στην οποία βρίσκονται ακίνητα της ΕΤΑΔ στην παραλίμνια περιοχή.

Όπως αναφέρει στο έγγραφό του ο κ. Βλαστός η ΕΤΑΔ έχοντας εντάξει τα έξι αυτά οικόπεδα (με ΚΑΕΚ 201190603002, 201190603003, 201190603009, 201190603011, 201190603012, 201190603013,) κατά προτεραιότητα σε πρόγραμμα αξιοποίησης, έχει αναλάβει τα τελευταία τρία χρόνια σειρά από ενέργειες, στο πλαίσιο της συνεργασίας της με τον Δήμο Ιωαννιτών, την Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων και την 6η Υγειονομική Περιφέρεια Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων και Δυτικής Ελλάδας.

Και σημειώνει ότι «οι επί έτη αυθαίρετες χρήσεις που λαμβάνουν χώρα σε επιμέρους τμήματα της εκμισθωμένης- από την δικαιοπάροχο της ΕΤΑΔ και της ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε., 6η Υγειονομική Περιφέρεια προς το Δήμο Ιωαννιτών- έκτασης, αλλά και η εγκατάσταση Υπηρεσιών του Δήμου Ιωαννιτών σε αυτήν, οι οποίες λειτουργούν μέχρι και σήμερα, αποτέλεσαν τροχοπέδη στην αξιοποίηση των ακινήτων αυτών από την εταιρεία μας».
Ας σημειωθεί ότι σε μέρος της έκτασης αυτής βρίσκεται το εργοτάξιο του Δήμου Ιωαννιτών.

Δικαστικές ενέργειες
Ακόμη κάνει γνωστό ότι «Η ΕΤΑΔ, με συγκεκριμένες δικαστικές ενέργειες ενώπιον των αρμοδίων Δικαστηρίων, έχει ζητήσει την απόδοση της χρήσης των γεωτεμαχίων αυτών από το Δήμο Ιωαννιτών και από κάθε τρίτο που έλκει δικαιώματα από την εν λόγω μίσθωση, ενώ διεκδικεί και τα μισθώματα που αντιστοιχούν σε αυτή από το χρονικό σημείο της αυτοδίκαιης περιέλευσης των ακινήτων αυτών από την ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε. στην εταιρεία μας, ήτοι, από 27/05/2016.

Οι υποθέσεις αυτές εκδικάζονται κατόπιν αναβολών, την 09/03/2022».
Παράλληλα, ο Δ/νων Σύμβουλος κάνει γνωστό ότι η ΕΤΑΔ έχει αναθέσει και παραλάβει στις 10/08/2021 τοπογραφική μελέτη και διαγράμματα των εν λόγω ακινήτων, θεωρημένα από την αρμόδια Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας του Δήμου Ιωαννιτών ως προς τους όρους δόμησης και την εφαρμογή ρυμοτομίας, καθώς μετά και τον καθορισμό των ορίων όχθης – παλιάς όχθης και παρόχθιας ζώνης, κατέστη απαραίτητη η αναλυτική αποτύπωση της πραγματικής κατάστασης επί των γεωτεμαχίων, προκειμένου μεταξύ άλλων και για την έκδοση άδειας περίφραξής τους, προς αποφυγή μελλοντικών καταλήψεων.

Απομάκρυνση των αυθαιρέτων κατόχων…
Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται ακόμη ότι «στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας της ΕΤΑΔ με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, οι κατά προτεραιότητα ενέργειες της ΕΤΑΔ μέχρι την βέλτιστη για το δημόσιο συμφέρον αξιοποίηση- ευελπιστώντας εντός του 2022 – των εν λόγω ακινήτων, σύμφωνα με τις ανωτέρω διαδικασίες, είναι η απομάκρυνση των αυθαιρέτων κατόχων ως απαραίτητη προϋπόθεση για την τοποθέτηση της περίφραξης προστασίας αυτών, η αποτροπή της επανάληψης παρόμοιων φαινομένων αυθαίρετης χρήσης και η ανάκτηση του ελέγχου του συνόλου των ακινήτων, παράλληλα με την ολοκλήρωση του διενεργηθέντος τεχνικού και νομικού ελέγχου, ώστε να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι πραγματικές δυνατότητες των ακινήτων προς επιπλέον όφελος της τοπικής κοινωνίας και της παραλίμνιας περιοχής».

Επίσης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΑΔ ΑΕ επισυνάπτει στην απάντησή του προς τον Σταύρο Καλογιάννη έγγραφα που είχε απευθύνει τόσο στον Δήμο Ιωαννιτών, όσο και στην Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων και την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ιωαννίνων με τα οποία καλούσε τις αρμόδιες Αρχές να προβούν αμέσως στην εκκένωση της εν λόγω έκτασης και των υφιστάμενων κτιρίων από όλες τις αυθαίρετες χρήσεις και να τα παραδώσουν στην ΕΤΑΔ ΑΕ, προκειμένου αυτά να αξιοποιηθούν.

 

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here