Περίπου 250 Ουκρανοί έχουν ήδη φτάσει στο Στρασβούργο αφού διέφυγαν από τον πόλεμο μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στη χώρα τους στις 24 Φεβρουαρίου ανακοίνωσε ο Νομάρχης του Bas-Rhin στο Στρασβούργο. Συνολικά έχουν προσδιοριστεί  300 έως 400 χώροι υποδοχής έκτακτης ανάγκης, που έχουν κατανεμηθεί σε ξενοδοχεία, ξενώνες νέων και κέντρα διακοπών. Οι Ουκρανοί πρόσφυγες είναι κυρίως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, αφού οι  άνδρες κατατάχθηκαν στο στρατό και παραμένουν στην πρώτη γραμμή.

Προς το παρόν, οι 70 από τους 250 Ουκρανούς έχουν ζητήσει έκτακτη διαμονή, έχουν μεταφερθεί σε ξενώνες νέων, κέντρα διακοπών, και ξενοδοχεία», ενώ τα υπόλοιπα 180 άτομα στεγάζονται από το οικογενειακό τους δίκτυο, φίλους ή σε πολίτες που έχουν προσφερθεί να τους φιλοξενήσουν.

Ο νομάρχης διαβεβαίωσε ότι ένας πρόσθετος προϋπολογισμός αφιερώθηκε στη συγκεκριμένη υποδοχή των Ουκρανών και ότι η κατάσταση δεν θα έχει αντίκτυπο στους πρόσφυγες από άλλες χώρες. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό οι πρόσφυγες θα φιλοξενηθούν αρχικά σε συλλογικές δομές, αλλά οι κρατικές υπηρεσίες θα διασφαλίσουν στην συνέχεια ότι θα τους ανακατευθύνουν σε ατομικά καταλύματα.

Συγκεκριμένα, οι Ουκρανοί θα δικαιούνται άδεια διαμονής 6 μηνών με δυνατότητα ανανέωσης για έως και τρία χρόνια. Σε αυτό το διάστημα θα μπορούν να κάνουν αίτηση για επίδομα περίπου 400 ευρώ, όπως οι αιτούντες άσυλο. Σε αντίθεση με το τελευταίο, οι Ουκρανοί θα έχουν επίσης το δικαίωμα να εργαστούν, να διεκδικήσουν στέγαση και ασφάλιση.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

www.ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ