Ο Yang Jiechi, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (ΚΚΚ), συναντήθηκε τη Δευτέρα στη Ρώμη με σύμβουλο της Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν. Οι δύο πλευρές συμφωνούν να εφαρμόσουν από κοινού τη συναίνεση που επιτεύχθηκε από τους δύο αρχηγούς κρατών, να αυξήσουν την κατανόηση, να διαχειριστούν τις διαφορές, να διευρύνουν τη συναίνεση και να ενισχύσουν τη συνεργασία, προκειμένου να συσσωρευτούν συνθήκες προσέγγισης μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών, αναφέρει το κινεζικό Radio International.

Οι σχέσεις επιστρέφουν στον δρόμο της υγιούς και συνεχούς ανάπτυξης. Ο Γιανγκ, ο οποίος είναι επίσης διευθυντής του Γραφείου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΚ, είπε ότι η εφαρμογή της συναίνεσης μεταξύ των αρχηγών κρατών είναι το πιο σημαντικό καθήκον.

Είπε ότι ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping πρότεινε τρεις αρχές για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών, και αυτές είναι ο αμοιβαίος σεβασμός, η ειρηνική συνύπαρξη και η συνεργασία από την οποία όλοι ωφελούνται.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απάντησε θετικά και τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιδιώκουν έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, ούτε θέλουν να αλλάξουν το κινεζικό σύστημα, ούτε θα αντιταχθούν στην Κίνα ενισχύοντας συμμαχίες, υποστηρίζοντας την «ανεξαρτησία της Ταϊβάν» ή επιδιώκοντας αντιπαράθεση με την Κίνα, επεσήμανε ο Γιανγκ.

Ο Γιανγκ είπε ότι το ζήτημα της Ταϊβάν αφορούσε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας. «Σε τρεις κοινές δηλώσεις μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών, είπε ότι η αμερικανική πλευρά αναγνώρισε ρητά ότι υπάρχει μόνο μία Κίνα και ότι η αρχή μιας Κίνας είναι η προϋπόθεση για τη δημιουργία διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών και η πολιτική βάση των σχέσεών τους», είπε ο Κινέζος διπλωμάτης.

Η Κίνα απευθύνει έκκληση στην αμερικανική πλευρά, επεσήμανε ο Yang, να αναγνωρίσει την υψηλή ευαισθησία του ζητήματος της Ταϊβάν, να τηρήσει την αρχή της μίας Κίνας, τις διατάξεις των τριών σινο-αμερικανικών κοινών δηλώσεων και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η αμερικανική πλευρά, και να σταματήσει να κινείται στο επικίνδυνο μονοπάτι.

Ο Yang περιέγραψε την επίσημη θέση της Κίνας σε ζητήματα που σχετίζονται με το Xinjiang, το Θιβέτ και το Χονγκ Κονγκ, τονίζοντας ότι τα ζητήματα αυτά αφορούν τα ουσιαστικά συμφέροντα της Κίνας και ότι οι εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας είναι αυτές που δεν επιτρέπουν ξένες παρεμβάσεις. «Οποιαδήποτε προσπάθεια να χρησιμοποιηθούν αυτά τα ζητήματα για την καταστολή της Κίνας θα αποτύχει», είπε.

Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν επίσης απόψεις για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, όπως το ζήτημα της Ουκρανίας, το πυρηνικό ζήτημα της Κορεατικής Χερσονήσου, το πυρηνικό ζήτημα του Ιράν και το ζήτημα του Αφγανιστάν.

Μετάφραση – επιμέλεια: Γιέλενα Τσβιέτκοβιτς

Πηγή: Kurir.rs / Κινεζικό Διεθνές Ραδιόφωνο

 

www.ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ