Αυστραλία, Ανταπόκριση: Έμμα Παπαεμμανουήλ

 

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστραλίας ενισχύει τις αμυντικές της δυνάμεις κατά περίπου 18.500 στρατιώτες και   υπολογίζει κόστος 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2040 για να «κρατήσει τους Αυστραλούς ασφαλείς», εν μέσω αυξημένων απειλών από τη Ρωσία και την Κίνα. Πρόκειται για την μεγαλύτερη χρηματοδότηση των αμυντικών δυνάμεων της χώρας, από την εποχή του πολέμου στο Βιετνάμ.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Scott Morrison έκανε λόγο για “σημαντική επένδυση στη μελλοντική αμυντική δύναμη” που σχεδιάστηκε “για να κρατήσει τους Αυστραλούς ασφαλείς”.

«Ο λόγος που καταφέραμε να εξασφαλίσουμε απίστευτες συμφωνίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της AUKUS, είναι επειδή ξέρουν τι μπορούν να κάνουν οι αμυντικές δυνάμεις μας και ξέρουν τι επενδύει η κυβέρνησή μας για να διασφαλίσει ότι είναι πιο ικανές».

Η επένδυση θα ανεβάσει τον αριθμό των ένστολων σε σχεδόν 80.000 έως το 2040, ενώ οι μόνιμοι εργαζόμενοι στην  Άμυνα της Αυστραλίας θα αυξηθούν σε περισσότερους από 101.000.

Ο υπουργός Άμυνας της Αυστραλίας Πίτερ Ντάτον είπε ότι η αυξημένη χρηματοδότηση  είναι «απολύτως απαραίτητη», λόγω των προκλήσεων τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού.

“Όσοι πιστεύουν ότι η μόνη φιλοδοξία του Προέδρου Πούτιν είναι η Ουκρανία ή οι  φιλοδοξίες της Κίνας εντός του Ινδο-Ειρηνικού περιορίζονται μόνο στην Ταϊβάν  τότε δεν καταλαβαίνουν τα μαθήματα της ιστορίας».

Ο κ. Ντάτον είπε ότι η επέκταση της στρατιωτικής ικανότητας θα κάνει την Αυστραλία «πιο αξιόπιστο εταίρο» με το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το ΝΑΤΟ, την Ιαπωνία και την Ινδία, καθώς και με άλλους εταίρους.

www.ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ