Από τους εκατοντάδες πρόσφυγες που συγκεντρώθηκαν στο σχολείο ενός μικρού χωριού της ανατολική Ουγγαρίας, σχεδόν όλοι είναι γυναίκες και παιδιά που άφησαν πίσω τους συζύγους, πατέρες, αδέρφια και γιους τους για να πολεμήσουν στην αντίσταση της Ουκρανίας απέναντι στη σκλήρη Ρωσική εισβολή.

«Έχω αδέρφια, που τώρα πολεμούν», είπε η Όλγα Σκλιάροβα, μια 34χρονη κάτοικος του Κιέβου. «Δεν επιτρέπεται στους άνδρες να περάσουν τα σύνορα, έτσι μας βοήθησαν να φτάσουμε μέχρι εκεί και επέστρεψαν στο Κίεβο για να πολεμήσουν».

@AP Photo/Visar Kryeziu

Η έξοδος των προσφύγων από τον πόλεμο στην Ουκρανία αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς προς στις ανατολικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με περισσότερους από 675.000 ανθρώπους να έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες από την έναρξη της ρωσικής εισβολής – αριθμός που θα αυξηθεί κατά πολύ, σύμφωνα με την υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ.
Η Σάμπια Μαντό, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, δήλωσε στη Γενεύη την Τρίτη ότι «με αυτούς τους ρυθμούς, φαίνεται ότι θα γίνει η μεγαλύτερη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη αυτόν τον αιώνα».

Μια διαταγή από την κυβέρνηση της Ουκρανίας που απαγορεύει σε άνδρες ηλικίας 18 έως 60 ετών να εγκαταλείψουν τη χώρα – προκειμένου να παραμείνουν στη διάθεσή της για στράτευση – σημαίνει ότι πολλές γυναίκες και παιδιά πρέπει να αναζητήσουν ασφάλεια μόνοι τους.

@AP Photo/Visar Kryeziu

Η Ιρίνα Γιάριμτσουκ, λογίστρια από την πόλη Kαλούς της δυτικής Ουκρανίας, ταξίδεψε πέντε ώρες στο ουγγρικό χωριό Tίζαμπεκς τα ξημερώματα της Τρίτης με τον 14χρονο γιο και την μόλις ενός έτους κόρη της. Μέσα στα δάκρυα, είπε ότι ο αδερφός της είχε ενταχθεί στον ουκρανικό στρατό και ότι «ανησυχούσε πολύ για τη ζωή του».

«Σ ‘αγαπώ τόσο πολύ. Κρατήσου δυνατός. Θα νικήσουμε και θα σας δούμε σύντομα, ελπίζω», είπε σε ένα συγκινητικό μήνυμα στον αδερφό της, ο οποίος βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία.

Αφού ένας πύραυλος έπληξε το κοντινό αεροδρόμιο Ivano-Frankivsk καθώς ξεκίνησε η ρωσική εισβολή την Πέμπτη, η Ιρίνα Γιάριμτσουκ – η οποία σχεδιάζει να μείνει με συγγενείς της στην Πράγα – περνούσε τις μέρες και τις νύχτες της μεταφέροντας την οικογένειά της από το σπίτι τους σε ένα καταφύγιο καθώς οι σειρήνες της αεροπορικής επιδρομής χτυπούσαν κάθε λίγες ώρες.

«Από εκείνη τη μέρα… μένουμε έξω από το σπίτι μας κάθε βράδυ», είπε για τις πέντε νύχτες τρόμου πριν φύγει. «Φοβόμουν για τα παιδιά μου».

Η Irina Yarimchuk @AP Photo/Balazs Kaufmann

Η Σκλιάροβα, η οποία εργαζόταν στον τουρισμό στο Κίεβο πριν την πολιορκία της πρωτεύουσας, αφηγήθηκε ότι κρατούσε ένα γεμάτο σακίδιο με ρούχα και προμήθειες έκτακτης ανάγκης που έφερνε μαζί της κάθε φορά που κατέφευγε στο υπόγειο της πολυκατοικίας της.

«Είναι ένα κακό, πολύ κακό συναίσθημα», είπε. «Τρομακτικό, άγχος, σοκ. Κάθε ώρα τη νύχτα, σηκωνόμασταν για να τρέξουμε στο υπόγειο. Κοιμηθήκαμε ντυμένοι για να σηκωθούμε και να τρέξουμε».

@AP Photo/Darko Vojinovic

Στην Πολωνία, επίσης, μεγάλος αριθμός από Ουκρανές έφτασαν με τα παιδιά τους, καθώς οι δυνάμεις του Πούτιν ενίσχυαν τις επιθέσεις τους σε πολιτικούς στόχους, σε έναν πόλεμο που γίνεται όλο πιο θανατηφόρος για τα παιδιά.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τρίτη ότι οι ρωσικές δυνάμεις σκότωσαν 16 παιδιά την προηγούμενη μέρα, καθώς καλούσε τους ηγέτες της ΕΕ να δεχτούν την Ουκρανία στο μπλοκ.

Μεταξύ εκείνων που τράπηκαν σε φυγή ήταν και η Οξάνα Σέρεντουκ , η οποία έφτασε με αυτοκίνητο στη Mεντίκα της Πολωνίας, με τις δύο κόρες και τα εγγόνια της το πρωί της Τρίτης.

Η κόρη της Μαριάνα οδηγούσε το αυτοκίνητο, με το 16 μηνών μωρό της να κάθεται στην αγκαλιά της και να θηλάζει.

«Φοβάμαι κυρίως για τα παιδιά», είπε η Σέρεντουκ.

@AP Photo/Darko Vojinovic

Η Μαρία Λισίκα πήρε τα δύο παιδιά της και τράπηκε σε φυγή όταν άρχισαν οι βομβαρδισμοί στο Λούτσκ, στη δυτική Ουκρανία. «Θα κάνω τα πάντα για τα παιδιά μου», είπε. «Δεν ήθελα να τους πάρω μακριά, ήθελα να είναι στο σπίτι, αλλά τι μπορούσα να κάνω; Θέλω ο ψυχισμός τους να είναι φυσιολογικός. Το πιο σημαντικό είναι τα παιδιά. Δεν με ενδιαφέρουν τα υπόλοιπα».

Στο σταθμό των λεωφορείων στην πόλη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας την Τρίτη, ο Πάβλο Μπιλοντίντ σκούπισε τα δάκρυά του καθώς φίλησε τη σύζυγό του και τη 2χρονη κόρη του Μαρία, βοηθώντας τους να επιβιβαστούν στο λεωφορείο για την Πολωνία.

Συγκινημένος, καθώς τρεις γενιές γυναικών της οικογένειάς του έκαναν το ταξίδι προς την ασφάλεια, είπε στο Associated Press ότι είχαν εγκαταλείψει το Κίεβο μετά την ένταση των μαχών εκεί.

«Συγγνώμη», είπε, ζητώντας λίγο χρόνο για να συνέλθει. «Είναι τρομερό, γιατί ήταν τόσο απροσδόκητο, κανείς δεν ήταν προετοιμασμένος για αυτήν την κατάσταση και πιστεύουμε ότι θα τους δούμε σύντομα. Είμαι σίγουρος ότι θα τους δούμε σύντομα».

@AP Photo/Markus Schreiber

Ο Μπιλοντίντ, 33, και ο πατέρας του έμειναν πίσω.

«Μένουμε εδώ και πρέπει να προσφέρουμε εθελοντικά και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε εδώ στο Λβιβ, και αν χρειαστεί, θα πάμε στο Κίεβο για να πολεμήσουμε», είπε.

@AP Photo/Markus Schreiber

Πίσω στην Ουγγαρία, πολλές από τις γυναίκες και τα παιδιά στο σχολείο στο Tίζαμπεκς ελπίζουν να φτάσουν σε προορισμούς στην Τσεχική Δημοκρατία και την Πολωνία, αλλά έχουν προκύψει δυσκολίες στην οργάνωση της μεταφοράς από το απομακρυσμένο χωριό στα ουκρανικά σύνορα.

Η μεγαλύτερη δυσκολία μας τις τελευταίες μέρες ήταν η μεταφορά», είπε ο Λάγιος Ρέβες της Ουγγρικής Ενίσχυσης, η οποία διαχειρίζεται το κέντρο υποδοχής στο σχολείο.

@AP Photo/Balazs Kaufmann

Εθελοντές από διάφορες χώρες της περιοχής έχουν αρχίσει να φτάνουν στο Tίζαμπεκς για να μεταφέρουν τους νεοαφιχθέντες πρόσφυγες. Ο Iβαν Μούρσα, ένας ντόπιος από το Χούστ στη δυτική Ουκρανία, ο οποίος ζει στο Μπρνό της Τσεχίας, οδήγησε περισσότερες από επτά ώρες και προσφέρθηκε να μεταφέρει δωρεάν όποιον ήθελε να έρθει μαζί του.

«Είμαστε όλοι Ουκρανοί. Πρέπει να ενωθούμε και να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον», είπε ο Mούρσα.

Η Σκλιάροβα, πριν αναχωρήσει για το Μπρνο με το φορτηγό του Μούρσα με 12 επιβάτες, είπε ότι ο 15χρονος γιος της ξαδέρφης της πυροβολήθηκε από ρωσικές δυνάμεις τη Δευτέρα ενώ επέβαινε σε αυτοκίνητο στο Μπρόβαρυ, στα περίχωρα του Κιέβου. Το αγόρι, ευτυχώς, επέζησε.

Όταν ρωτήθηκε τι περιμένει να βρει όταν επιστρέψει στο Κίεβο, είπε απλά: «Ερείπια».

«Νομίζω ότι κάποιος πρέπει να τον σταματήσει» δήλωσε για τον Βλαντίμιρ Πούτιν. «Νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ένα άτομο στον κόσμο που να μπορεί να σταματήσει αυτόν τον παρανοϊκό. Είναι άρρωστος».


Πηγή: Associated Press

Μετάφραση: Γρηγόρης Τάτσης

www.ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ