Η πλειοψηφία των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε το βράδυ της Τετάρτης σχέδιο νόμου που προβλέπει την απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου και άλλων ενεργειακών προϊόντων από τη Ρωσία. Η ψηφοφορία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο την Τρίτη. Η ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς, Βουλή, θα εγκρίνει νομοσχέδιο που επικυρώνει το εκτελεστικό διάταγμά του, που θα τεθεί μετά σε ψηφοφορία στη Γερουσία.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε επίσης δημόσιες δαπάνες 1,5 τρισεκ. δολαρίων και συμπεριλαμβάνει τη χορήγηση βοήθειας ύψους 13,6 δισεκ. δολαρίων στην Ουκρανία.

Το κείμενο περιλαμβάνει οικονομική και ανθρωπιστική πτυχή, καθώς και την προμήθεια όπλων και πυρομαχικών. Μένει να εγκριθεί από τη Γερουσία προτού φθάσει στο γραφείο του προέδρου Τζο Μπάιντεν για να το υπογράψει και να το κάνει νόμο του κράτους.

Τα κεφάλαια αυτά θα επιτρέψουν μεταξύ άλλων στο Κίεβο να προστατεύσει το δίκτυο ηλεκτροδότησης, να αμυνθεί έναντι κυβερνοεπιθέσεων και να εξοπλιστεί.

Προβλέπει επίσης τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας 2,6 δισεκ. δολαρίων και 1 και πλέον δισεκ. δολαρίων για να προσφερθεί βοήθεια στους ουκρανούς πρόσφυγες.

«Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τον θαρραλέο ουκρανικό λαό που μάχεται για τη χώρα του», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος Μπάιντεν μέσω Twitter.

Το νομοσχέδιο εγγυάται επίσης χρηματοδότηση για το ομοσπονδιακό κράτος των ΗΠΑ ως την 30ή Σεπτεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

www.ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ