Με μια επείγουσα απόφαση, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάλεσε τη Ρωσία να μην εμποδίσει το έργο της εφημερίδας «Novaya Gazeta» που επικρίνει το Κρεμλίνο ή ακόμη και να καταστήσει την ενημέρωση εντελώς αδύνατη.

Η κυβέρνηση της Ρωσίας θα πρέπει να απέχει από οποιεσδήποτε ενέργειες που εμποδίζουν την εφημερίδα να ασκήσει το δικαίωμά της στην ελευθερία της έκφρασης, δήλωσε το δικαστήριο όπου ο επικεφαλής της εφημερίδας και βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Ντμίτρι Μουράτοφ είχε προσφύγει υποστηρίζοντας ότι υπάρχει συνεχής κίνδυνος να φιμωθούν τα ανεξάρτητα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Συγκεκριμένα το Δικαστήριο, αναφέρει πως «έχοντας υπόψη το εξαιρετικό πλαίσιο εντός του οποίου έχει υποβληθεί το αίτημα, κάλεσε  τις ρωσικές αρχές, σύμφωνα με το άρθρο 39 του Κανονισμού του Δικαστηρίου, να απόσχουν μέχρι νεωτέρας από ενέργειες και αποφάσεις που στοχεύουν στον πλήρη αποκλεισμό και τον τερματισμό των δραστηριοτήτων της Novaya Gazeta και άλλων ενεργειών που υπό τις παρούσες συνθήκες θα μπορούσαν να στερήσουν την Novaya Gazeta από την απόλαυση των δικαιωμάτων της που εγγυάται το άρθρο 10 της Σύμβασης (ελευθερία της έκφρασης).

Σύμφωνα με το άρθρο 39 του κανονισμού του Δικαστηρίου, το Δικαστήριο μπορεί να υποδείξει προσωρινά μέτρα σε οποιοδήποτε Κράτος μέλος στην βάση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Τα προσωρινά μέτρα είναι επείγοντα μέτρα τα οποία, σύμφωνα  με την καθιερωμένη πρακτική του Δικαστηρίου, εφαρμόζονται μόνο όταν υπάρχει άμεσος κίνδυνος ανεπανόρθωτης βλάβης.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

www.ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ