ανταπόκριση από το Λονδίνο: Eυδοξία Λυμπέρη

Τη θέση του να επανέλθει η πυρηνική ασφάλεια» στην Ουκρανία, εξέφρασε το Ηνωμένο Βασίλειο στην έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Διεθνή Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).

Το Ηνωμένο Βασίλειο ευχαρίστησε τον Καναδά και την Πολωνία που ζήτησαν αυτήν την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου.

Η πρέσβειρα Corinne Kitsell δήλωσε ότι το ΗΒ υποστηρίζει πλήρως το κείμενο του ψηφίσματος.

Οι πράξεις του ρωσικού καθεστώτος είναι ευθεία απειλή στην κρίσιμη αποστολή του ΔΟΑΕ υποστηρίζει το Λονδίνο και πρέπει να επανέλθει η ασφάλεια επειγόντως.

«Επιβεβαιώνουμε σθεναρά την απόφαση της Γενικής Διάσκεψης του ΔΟΑΕ το 2009 ότι «οποιαδήποτε ένοπλη επίθεση και απειλή εναντίον πυρηνικών εγκαταστάσεων αφιερωμένων σε ειρηνικούς σκοπούς συνιστά παραβίαση των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, του διεθνούς δικαίου και του Καταστατικού του Οργανισμού». Οι ενέργειες της Ρωσίας δείχνουν κατάφωρη περιφρόνηση αυτής της απόφασης και των άλλων διεθνών δεσμεύσεών της στο πλαίσιο του Μνημονίου της Βουδαπέστης και της Συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

«Ανησυχούμε βαθιά ότι η επιθετικότητα της Ρωσίας έχει ήδη καταστρέψει δύο τοποθεσίες διάθεσης ραδιενεργών αποβλήτων στο Χάρκοβο και το Κίεβο. Επικροτούμε τις προσπάθειες της ουκρανικής ρυθμιστικής αρχής και του προσωπικού στις ουκρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις που συνεχίζουν να παρέχουν ενημερώσεις σχετικά με την κατάσταση των πυρηνικών εγκαταστάσεων και τα δεδομένα παρακολούθησης της ραδιενέργειας στον ΔΟΑΕ.

«Σημειώνουμε ότι τα δεδομένα έχουν διαταραχθεί σοβαρά για τον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής του Chornobyl και τη ζώνη αποκλεισμού και προτρέπουμε την άμεση επιστροφή στις τακτικές αναφορές από εκεί».

www.ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ