Λονδίνο, Ανταπόκριση: Νατάσα Καντζάβελου

Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να επιβάλει κυρώσεις στους  Ρώσους  ολιγάρχες απειλεί την περιουσία τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ανακοίνωση για την απόφαση του Ρομάν Αμπράμοβιτς να βγάλει προς πώληση την ποδοσφαιρική oμαδα της Τσέλσι σε συνδυασμό  με τα σχέδια που εξετάζονται στη Νταουνιγκ Στρίτ για κατάσχεση χωρίς αποζημίωση, βρετανικών περιουσιών που ανήκουν σε Ρώσους ολιγάρχες σχετιζόμενους με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει σπείρει τον πανικό ανάμεσα στους Ρώσους δισεκατομμυριούχους.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι Ουκρανοί που εγκαταλείπουν την πατρίδα τους θα μπορούσαν να στεγαστούν στις πολυτελείς κατοικίες των ολιγαρχών του Ηνωμένου Βασιλείου που πλήττονται από τις κυρώσεις βάσει των προτάσεων που συζητήθηκαν από τον Μαικλ Γκόουβ, τον υπουργό Στέγασης και άλλους υπουργούς.

Ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος κατηγορήθηκε από τους Εργατικούς την Τετάρτη, ότι απέτυχε να λάβει επαρκή μέτρα κατά των συμμάχων του Πούτιν μετά την εισβολή του στην Ουκρανία, λέγεται ότι υποστηρίζει τα σχέδια του Γκουβ .

Αν και ακόμα δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση καθώς δικηγόροι ανησυχούν ότι τα σχέδια αυτά θα υπόκεινται σε νομικές αμφισβητήσεις επειδή θα υπονόμευαν τα δικαιώματα ιδιοκτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τα μέτρα θα ισχύουν για εννέα ολιγάρχες στους οποίους έχουν  επιβληθεί κυρώσεις. Η κυβέρνηση έχει προτείνει σε αυτούς τους ανθρώπους να παγώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία στο Ηνωμένο Βασίλειο και να μην μπορούν να ταξιδέψουν στη Βρετανία.

Η Λιζ Τρας , η υπουργός Εξωτερικών , δήλωσε τη Δευτέρα ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται  «λίστες ολιγαρχών»  που σχετίζονται με τον Πούτιν, με σκοπό την επιβολή κυρώσεων σε αυτούς.

www.ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ