Από τη συνοριακή γραμμή Πολωνίας – Ουκρανίας η Κάτια Αντωνιάδη μεταδίδει για την ΕΡΤ και το ertnews τον παράλληλο, ανθρωπιστικό πόλεμο που εκτυλίσσεται από την έναρξη της ρωσικής εισβολής και τα καραβάνια των προσφύγων που προσπαθούν να δραπετεύσουν από τη δίνη του πολέμου.

«Στα νότια σύνορα της Πολωνίας εκτυλίσσεται ένας παράλληλος και εξίσου σκληρός πόλεμος. Χθες περισσότερο από 142.000 άνθρωποι πέρασαν τα σύνορα Πολωνίας – Ουκρανίας με τον συνολικό αριθμό των Ουκρανών προσφύγων να αγγίζει το 1,5 εκατ. Οι Πολωνικές αρχές εκτιμούν ότι μέχρι αύριο θα φτάσουν τα 2 εκατομμύρια», ανέφερε η απεσταλμένη της ΕΡΤ.

(AP Photo/Visar Kryeziu)

Η κινητοποίηση για τους πρόσφυγες που έφυγαν με μια βαλίτσα στο χέρι και λιγοστά υπάρχοντα στα χέρια είναι μεγάλη. Οχήματα με προμήθειες καταφθάνουν συνεχώς, με αρκετά από αυτά να περνάνε στο έδαφος της Ουκρανίας για να συνδράμουν τους χιλιάδες πρόσφυγες που συγκεντρώνονται εκεί.

Εθελοντές από όλο τον κόσμο προσπαθούν να βοηθήσουν. «Γίνεται έκκληση ακόμα και σε διερμηνείς για να μπορέσουν να βοηθήσουν στην επικοινωνία με τον κόσμο», πρόσθεσε.

Οι πρόσφυγες σταματούν για λίγο στα κέντρα υποδοχής, κοντά στα σύνορα, κάτω από αυτοσχέδιες τέντες. Με τα παιδιά, τους ηλικιωμένους συγγενείς και τα κατοικίδια αγκαλιά, έχοντας σε μερικές βαλίτσες ό,τι κατάφεραν να μαζέψουν από τα υπάρχοντά τους, για να πάρουν το δρόμο προς το εσωτερικό της Πολωνίας. Ουρές σχηματίζονται και στην είσοδο της πρώτης πόλης, μετά το συνοριακό φυλάκιο.

 

Ρεπορτάζ: Κάτια Αντωνιάδη – Ηχος: Άγγελος Μισιρλής | ΕΡΤ

www.ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ