Σφίγγει ο κλοιός και γύρω από την Οδησσό, την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη στην Ουκρανία και σημαντικό λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα, στρατιώτες και κάτοικοι οχυρώνονται υπό τον φόβο μεγάλου ρωσικού χτυπήματος.

Όλη η προετοιμασία από τα έγκατα της Οδησσού αποτυπώνεται στην ανταπόκριση της Αλεξίας Καλαϊτζή.

Πηγαίνοντας μια βόλτα στην υπαίθρια αγορά της Οδησσού, κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι η πόλη ζει υπό την απειλή της ρωσικής επίθεσης.

Κανένας πόλεμος δεν εμποδίζει τους κατοίκους να τιμήσουν όπως θέλουν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

«Παρά τον πόλεμο, η ζωή συνεχίζεται. Πρέπει να δείξουμε την υποστήριξη στα κορίτσια και τις γυναίκες μας», αναφέρει μιλώντας στην ΕΡΤ ο Ντιμίτρι.

Ο Ντίμα, που υπηρετεί στον Ουκρανικό στρατό, θέλει να προσφέρει λουλούδια στη δική του αγαπημένη και δηλώνει: «Πρέπει να σεβόμαστε το άλλο μας μισό σε αυτόν τον πλανήτη και να θυμόμαστε πόσο δυνατές είναι οι γυναίκες. Αυτές τις δύσκολες στιγμές πρέπει να τις σεβόμαστε και να τις τιμούμε».

Η σημερινή γιορτή σε μια χώρα που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση παίρνει άλλο νόημα. Γίνεται μια ευκαιρία για χαρά, αισιοδοξία και αγάπη. Η γυναίκα αυτή προσέφερε στο συνεργείο μας λουλούδια.

«Όλη η Ουκρανία θέλει ειρήνη και όλοι θέλουμε ειρήνη: και αυτοί κι εμείς και οι δυο πλευρές πιο πολύ θέλουμε ειρήνη και να είμαστε ζωντανοί. Δόξα στην Ουκρανία», δηλώνει μία γυναίκα μέσα σε ένα ανθοπωλείο.

Την ίδια ώρα σε διάφορες τοποθεσίες της πόλης, εθελοντές προετοιμάζονται πυρετωδώς για επικείμενη ρωσική επίθεση.

Ο Βάλερυ βρίσκεται σε μια παραλία της Οδησσού και ετοιμάζει σάκους με άμμο που θα χρησιμοποιηθούν στα οδοφράγματα.

Εξαιτίας του πολέμου, μια αγορά στο κέντρο της πόλης, έχει μετατραπεί σε κέντρο εθελοντικής προσφοράς. Εδώ συγκεντρώνεται ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο Πέτρο Ομπούχοφ, μέλος δημοτικού συμβουλίου αναφέρει πως: «Είναι δωρεές από απλούς ανθρώπους και επιχειρηματίες. Φέρνουν εδώ ότι έχουν και ό,τι χρειαζόμαστε. Οι δωρεές είναι διαφόρων ειδών, από χαρτιά και τσάι μέχρι φόρμες και ουκρανικές σημαίες. Αποδέκτης όλων θα είναι οι πολιτοφύλακες της Οδησσού. Οι πόλεις μπορούν να δημιουργήσουν ομάδες πολιτοφυλακής. Οι οποίες είναι μικρές ομάδες μεταξύ 500-1.000 πολιτών που θα ενωθούν με τον στρατό σε περίπτωση πολέμου. Τώρα έχουμε πόλεμο και αυξάνονται οι πολιτοφύλακές μας. Και τώρα τους προμηθεύουμε με όλα αυτά».

Οι εθελοντές στην είσοδο καταγράφουν τα προϊόντα των δωρεών και έπειτα αρχίζει η ταξινόμησή τους.

Όπως δήλωσε εθελόντρια: «Λαμβάνουμε τις δωρεές, τις ταξινομούμε και έπειτα λαμβάνουμε επίσης και τις παραγγελίες της πολιτοφυλακής. Στη συνέχεια ετοιμάζουμε και στέλνουμε έτοιμες σακούλες ανάλογα με τις ανάγκες τους».

Τη διαδικασία διακόπτουν οι σειρήνες. Κατεβαίνουμε μαζί με όλους τους εθελοντές στο καταφύγιο. Μετά τη λήξη συναγερμού, ένας εθελοντής σκέφτεται να προσφέρει καφέ στους αστυνομικούς που βρίσκονται έξω στο κρύο.

Στον δρόμο έξω από το κέντρο έχουν τοποθετηθεί οδοφράγματα. Η Οδησσός προετοιμάζεται για ένα χτύπημα που εύχεται να μην έρθει ποτέ.

Αποστολή στην Οδησσό
ρεπορτάζ: Αλεξία Καλαϊτζή
κάμερα: Αντώνης Κατσουγιαννόπουλος
ήχος: Αντώνης Βουτσάς

www.ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ