Μόλις πριν από 2,5 εβδομάδες μια σχολή μπαλέτου, ένας χώρος φωτογραφήσεων μόδας και μια σκηνή για παραστάσεις stand-up comedy συνέθεταν τις δραστηριότητες του πολυχώρου βιομηχανικής αισθητικής που δημιούργησε μια παρέα νέων φίλων, αναζητώντας τη δική της επιχειρηματική διέξοδο στην Λβιβ. Ο πόλεμος δεν ήταν στα σχέδιά τους.

Το πρώτο πράγμα που έκανε ο Μπόγκνταν, ένας από τους νεαρούς ιδιοκτήτες του χώρου, μόλις άκουσε το πολεμικό ανακοινωθέν τα ξημερώματα της 24ης Φεβρουαρίου, ήταν να βάλει βενζίνη στο αυτοκίνητο. Το δεύτερο να μετατρέψει τον χώρο της επιχείρησής του σε στέγη για τους πρόσφυγες που ήδη κατευθύνονταν στη Λβιβ από τα μέτωπα των ανατολικών περιοχών.

Σήμερα φιλοξενούν εκεί έως και 80 άτομα από το Χάρκοβο, το Ιρπίν, το Σούμι, τη Μαριόπολη και το Κίεβο. Τους παρέχουν φαγητό και είδη πρώτης ανάγκης που παίρνουν από τα κέντρα ανθρωπιστικής βοήθειας που υπάρχουν στη Λβιβ.

Για να χωρέσουν όλοι, χρειάζονται κουκέτες. Καταφέρνουν να μειώσουν το κόστος για τις κουκέτες κατασκευάζοντάς τις μόνοι τους, αγοράζοντας μόνο το ξύλο. Ο Μπόγκνταν μας λέει ότι καταφέρνουν να φτιάξουν 9 σε 3 μέρες.

Παιδιά, γονείς και κατοικίδια αλλά και εθελοντές από άλλες χώρες που ήρθαν στην Ουκρανία για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες, διαμένουν εκεί.

Ο πόλεμος αλλάζει τις χρήσεις των πραγμάτων, αλλά η ζωή βρίσκει διεξόδους να συνεχίσει.

Πηγή: ΕΡΤ, Αποστολή: Ελβίρα Κρίθαρη – Κάμερα: Κώστας Δελδήμος

www.ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ