Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO), υπηρεσία του ΟΗΕ αρμόδια να προωθεί τον τουρισμό ανά τον κόσμο, ανακοίνωσε σήμερα ότι θέλει να αναστείλει τη συμμετοχή της Ρωσίας, η οποία κατηγορείται ότι δεν σέβεται τις «αξίες» του ΟΗΕ με την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η απόφαση για την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας από τα όργανα του UNWTO υιοθετήθηκε με ευρεία πλειοψηφία των μελών του εκτελεστικού συμβουλίου του Οργανισμού, που συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα κατόπιν αιτήματος έξι χωρών, ανάμεσά τους η Πολωνία και η Ουκρανία, διευκρίνισε εκπρόσωπος του UNWTO.

Για να τεθεί σε ισχύ αυτή η αναστολή θα πρέπει να εγκριθεί κατά τη διάρκεια έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού, με πλειοψηφία δύο τρίτων. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Οργανισμού, αυτή η συνέλευση θα συγκληθεί «εντός των προσεχών 30 ημερών».

Ο UNWTO, που έχει έδρα στη Μαδρίτη από το 1976 και αριθμεί 159 κράτη μέλη, είχε καταδικάσει «κατηγορηματικά» τις τελευταίες ημέρες την ενέργεια της Ρωσίας, καταγγέλλοντας «μια κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας».

«Ο πόλεμος δεν είναι ποτέ λύση! Ούτε τώρα ούτε ποτέ. Αλλά είναι προφανές ότι όλος ο κόσμος δεν είναι προσηλωμένος σε αυτό το ιδεώδες», επέμεινε σήμερα ο γενικός γραμματέας του UNWTO, ο Γεωργιανός Ζουράμπ Πολολικασβίλι, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Το μήνυμα του UNWTO «πρέπει να είναι σαφές και ξεκάθαρο», πρόσθεσε. «Αν είστε μέλος, δεσμεύεστε να σέβεστε τους κανόνες μας. Και πρέπει να ασπάζεστε τις αξίες μας. Συνεπώς, όταν τα μέλη πάνε ενάντια στους στόχους μας, πρέπει να υπάρχουν συνέπειες», πρόσθεσε.

Ένα μήνυμα από την Ισπανίδα υπουργό Τουρισμού Ρέγιες Μαρότο, που ήταν παρούσα στη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του UNWTO: «Οφείλουμε επίσης να πούμε “Σταματήστε τον πόλεμο”, “σταματήστε τις απειλές. Πρέπει να ξαναβρούμε τον δρόμο της διπλωματίας και της ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον UNWTO, ποτέ από την ίδρυσή του ο Οργανισμός δεν συνεδρίασε για να «εξετάσει αίτημα για την αναστολή» της συμμετοχής για ένα από τα μέλη του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ