Σε ένα αυτοσχέδιο μαιευτήριο στο υπόγειο ενός ουκρανικού νοσοκομείου, η νέα μητέρα Κατερίνα Σουχαρόκοβα πάλευε να ελέγξει τα συναισθήματά της καθώς κρατούσε αγκαλιά τον γιο της, ενώ οι γιατροί στον επάνω όροφο έτρεχαν να περιθάλψουν τα θύματα του ρωσικού βομβαρδισμού.

«Ήμουν ανήσυχη, είχα αγωνία που θα γεννούσα το μωρό μου αυτές τις στιγμές», είπε η 30χρονη με τη φωνή της να τρέμει. «Είμαι ευγνώμων στους γιατρούς, που βοήθησαν αυτό το μωρό να γεννηθεί σε αυτές τις συνθήκες. Πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά».

@AP Photo/Evgeniy Maloletka

Το υπόγειο του μαιευτηρίου στην παραλιακή πόλη Μαριούπολη της Ουκρανίας μετατράπηκε σε καταφύγιο βομβών και θάλαμο νεογνών, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις κλιμάκωσαν τις επιθέσεις τους σε πολυσύχναστες αστικές περιοχές την Τρίτη. Οι εργάτες τύλιξαν ένα νεογέννητο και το μετέφεραν από τις σκάλες πολλούς ορόφους πιο κάτω στο υπόγειο, όπου ένα αμυδρά φωτισμένο δωμάτιο γεμάτο κρεβάτια και κούνιες στεγάζει εργάτες και ασθενείς.

Παρόμοιο σκηνικό εκτυλίχθηκε στο Χάρκοβο, όπου ένα μαιευτήριο μεταφέρθηκε σε ένα καταφύγιο βομβών. Οι μητέρες εκεί λίκνιζαν τα νεογέννητα σε κούνιες, ανάμεσα σε στρώματα στοιβαγμένα στα παράθυρα για προστασία.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας, καταγράφηκε αύξηση των ρωσικών επιδρομών σε κατοικημένες αστικές περιοχές τις τελευταίες ημέρες. Η Μαριούπολη ήταν μία από τις τρεις πόλεις – μαζί με το Χάρκοβο και τη Χερσώνα – που περικυκλώθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις.

Βιομηχανικό κέντρο στην Αζοφική Θάλασσα, η Μαριούπολη θεωρείται βασικός στόχος για τις ρωσικές δυνάμεις για την οικονομική της αξία και τη θέση της, που θα βοηθούσε τη Ρωσία να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο μεταξύ της χερσονήσου της Κριμαίας και της ηπειρωτικής Ρωσίας.

@AP Photo/Evgeniy Maloletka

Τραυματίες από τους βομβαρδισμούς συρρέουν στο μαιευτήριο της Μαριούπολης, κάποιοι από τους οποίους δεν καταφέρνουν να επιβιώσουν.

Ο Oleksandr Balash, επικεφαλής του αναισθησιολογικού τμήματος, τηλεφώνησε με βιντεοκλήση σε δημοσιογράφο του Associated Press και σήκωσε ένα σεντόνι που κάλυπτε έναν νεκρό νεαρό άνδρα.

«Χρειάζεται να πω περισσότερα; Είναι απλώς ένα αγόρι», είπε. «Όλοι αυτοί είναι φιλήσυχοι πολίτες που τραυματίστηκαν σε μια απλή γειτονιά».

Μια άλλη γυναίκα, με αιμορραγία από το στόμα, ούρλιαζε από τον πόνο καθώς της περιποιούνταν τις πληγές. Λίγο πιο εκεί, γιατροί πραγματοποιούσαν χειρουργικές επεμβάσεις σε άλλους τραυματίες από τους βομβαρδισμούς.

@AP Photo/Evgeniy Maloletka

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy χαρακτήρισε τις τελευταίες επιθέσεις μια θρασύδειλη εκστρατεία τρόμου.

Στο Χάρκοβο, τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν το διοικητικό κτίριο της περιοχής στην Πλατεία Ελευθερίας επλήγη από κάτι που πιστεύεται πως ήταν πύραυλος. Η επίθεση στη μεγαλύτερη πλατεία της Ουκρανίας – τον πυρήνα της δημόσιας ζωής στην πόλη περίπου 1,5 εκατομμυρίου – θεωρήθηκε από πολλούς Ουκρανούς ως απόδειξη ότι η ρωσική εισβολή δεν είχε ως μόνο σκοπό το να πληγούν στρατιωτικοί στόχοι, αλλά και το να σπάσει το ηθικό τους.

Πηγή: Associated Press

www.ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ