Οι προσωπικές ιστορίες των ελλήνων που ζουν στην Ουκρανία. Περιγράφουν πως πριν από δύο 24ωρα σταμάτησε ο χρόνος.

Σάββατο πρωί στην κεντρική πλατεία του Κιέβου. Οι άνθρωποι ελάχιστοι και τα αυτοκίνητα ακόμη λιγότερα.

Καθώς ο κος Τάσος Τσιάμης μας μεταφέρει την εικόνα της πόλης λίγο πιο πέρα ένα τηλεοπτικό συνεργείο του CNN μεταδίδει κι αυτό ζωντανά τις εξελίξεις. Οι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους και έχουν μεταφερθεί στα καταφύγια.

Πέντε χιλιόμετρα μακριά από την ουκρανική πρωτεύουσα, νοτιοδυτικά του Κιέβου, στην περιοχή Τζουλιάνι που βρίσκεται το διεθνές αεροδρόμιο, μία πολυκατοικία χτυπήθηκε από πυραυλικές επιθέσεις. Οι συγγενείς αυτών που ζουν την τραγωδία αγωνιούν για τις ζωές των δικών τους ανθρώπων.

Τα καύσιμα με δελτίο, τα ΑΤΜ άδεια στις περισσότερες τράπεζες, τα γυναικόπαιδα στα καταφύγια και οι άντρες έτοιμοι να αντισταθούν για να υπερασπιστούν την πατρίδα τους.

Η αγωνία και ο φόβος κυριαρχεί.

Η Ελλάδα στο πλευρό των Ουκρανών και ο Δήμος της Αθήνας, σε μία συμβολική κίνηση, φωταγώγησε στα χρώματα της Ουκρανίας το συντριβάνι της πλατείας Ομονοίας και το κτίριο της Τεχνόπολης.

Ο αγώνας για δημοκρατία, για ειρήνη, για ζωή είναι ιερός και πανανθρώπινος. Η Ομόνοια και η Τεχνόπολη φωταγωγούνται συμβολικά με τα εθνικά χρώματα της Ουκρανίας. Η Αθήνα, πιστή στην ιστορία και την παράδοσή της, συμπαρίσταται στο χειμαζόμενο Κιέβο, την Μαριούπολη, μικρές και μεγαλύτερες πόλεις, στο φίλο Ουκρανικό λαό».

Τα μάτια όλων στραμμένα στον Ουκρανικό λαό που ζει πολύ δύσκολες ώρες, αλλά αντιστέκεται παρά το σφυροκόπημα.

Πηγή: ΕΡΤ / Ρεγγίνα Σαβούρδου

www.ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ