Οι ΗΠΑ απελαύνουν έναν Ρώσο «μυστικό πληροφοριοδότη» που εργάζεται στα Ηνωμένα Έθνη, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ στον ΟΗΕ.

«Στις 28 Φεβρουαρίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν επίσης τη διαδικασία για να απαιτηθεί η αποχώρηση ενός Ρώσου πράκτορα πληροφοριών που εργάζεται στα Ηνωμένα Έθνη, ο οποίος έχει καταχραστεί τα προνόμια διαμονής του στις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε ο εκπρόσωπος.

Ο Ρώσος που απελαύνεται προστίθεται στους 12 Ρώσους διπλωμάτες του ΟΗΕ, τους οποίους η Ουάσινγκτον διέταξε επίσης να εγκαταλείψουν τις ΗΠΑ λόγω ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουτζαρίκ ανέφερε σήμερα σχετικά με την απέλαση του Ρώσου και μέλους του προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών: «Λυπούμαστε που βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση, αλλά έχουμε δεσμεύσεις με τη χώρα υποδοχής».

«Αυτό που κάνει την απόφαση λίγο δύσκολο να γίνει κατανοητή είναι ότι το μέλος του προσωπικού ήταν προγραμματισμένο να τελειώσει την αποστολή του στις 14 Μαρτίου», είπε ο Ντουτζαρίκ.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια δήλωσε τη Δευτέρα ότι ζητήθηκε από τους 12 Ρώσους διπλωμάτες να φύγουν μέχρι τις 7 Μαρτίου. Το χαρακτήρισε «εχθρική» κίνηση των Ηνωμένων Πολιτειών και είπε ότι η Ρωσία θα απαντήσει «επειδή είναι διπλωματική πρακτική».

Αντιδρώντας, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι θα απαντήσει με αντίποινα για την απέλαση 12 διπλωματών της από τις ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη για φερόμενη κατασκοπεία.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι η ενέργεια της Ουάσινγκτον «δεν θα μείνει χωρίς την αρμόζουσα αντίδραση και απάντηση – όχι απαραίτητα συμμετρική».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν τη Δευτέρα ότι οι απελαθέντες διπλωμάτες ήταν «πράκτορες πληροφοριών» που «εμπλέκονταν σε κατασκοπευτικές δραστηριότητες.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ