Η περιφέρεια της Λβιβ παρέχει τη δυνατότητα εκπαίδευσης με φυσική παρουσία αλλά και τηλεκπαίδευσης για όσους δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο, καθώς οι σειρήνες ηχούν τις τελευταίες έξι ημέρες στην πόλη.

O Λουμπούμερ είναι 15 χρονών. Η ΕΡΤ και η απεσταλμένη στη Λβιβ Ελβίρα Κρίθαρη τον βρήκε στο σχολείο του, που άνοιξε και πάλι την Δευτέρα για όσα παιδιά θέλουν να επιστρέψουν στα θρανία.

Ο 15χρονος μαζί με 3 συμμαθητές τους παρακολουθούν το μάθημα ουκρανικής ιστορίας από το κινητό. Η δασκάλα τους δεν έχει έρθει στο σχολείο και οι υπόλοιποι συμμαθητές τους επίσης λείπουν. Κάποιοι γιατί έχουν περάσει ήδη τα σύνορα προς αναζήτηση ασφαλέστερων χωρών. Στη διπλανή αίθουσα η καθηγήτρια των μαθηματικών λύνει εξισώσεις μόνη της. Οι μαθητές της βρίσκονται συνδεδεμένοι στους υπολογιστές τους και την παρακολουθούν μέσω zoom.

Eν μέσω πολέμου και καθημερινών συναγερμών τίποτα δεν μοιάζει όπως πριν στην περιοχή. Η Νάταλι είναι δασκάλα αγγλικών και την ώρα που η κάμερα της ΕΡΤ επισκέπτεται την τάξη της, έχει μόνο μία μαθήτρια δίπλα της και έναν ακόμα συνδεδεμένο στον υπολογιστή που βρίσκεται πια στο εξωτερικό.

Απότιστες μονστέρες και ξεχασμένες κινέζικες γιρλάντες στους τοίχους, θυμίζουν μια γιορτή που δεν γιορτάστηκε ποτέ. Το σχολείο έχει ειδικό πρόγραμμα σπουδών για Κινέζικα και Ιαπωνικά και οι μαθητές την 1η Φεβρουαρίου γιόρτασαν το νέο κινέζικο έτος. Θα εκδιώχνονταν από τις τάξεις τους λίγες μέρες μετά.

Στο κτίριο που στεγάζεται το σχολείο, τα παλιά ξύλινα πατώματα τρίζουν στο περπάτημά μας.

Αν υπήρχαν παιδιά να κυνηγιούνται στους διαδρόμους, το τρίξιμο θα το έπνιγαν οι φωνές τους…

Αποστολή – Λβιβ: Ελβίρα Κρίθαρη / κάμερα: Κώστας Δελδήμος

www.ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ