Περίπου 7,5 εκατομμύρια παιδιά θα επηρεαστούν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι απεσταλμένες της ΕΡΤ, Κάτια Αντωνιάδη και Αλεξία Καλαιτζή, έκαναν ένα οδοιπορικό στη ζώνη που καταλήγουν τα προσφυγικά καραβάνια, εκεί όπου οι εκτοπισμένες οικογένειες περνούν τα σύνορα και καταλήγουν σε ασφαλές έδαφος. Συνομίλησαν με πολλούς από αυτούς, και κατέγραψαν αντιδράσεις και συναισθήματα.

Από τους πρόσφυγες που περνούν καθημερινά από το πολωνικό φυλάκιο της Μεντίκα, σχεδόν όλοι είναι γυναίκες και παιδιά που άφησαν πίσω τους συζύγους, πατέρες, αδέρφια και γιους, που πολεμούν τους Ρώσους. Ταλαιπωρημένες από το πολύωρο ταξίδι, σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν, με χιόνι και υγρασία, περιγράφουν με δυσκολία στην κάμερα της ΕΡΤ τι πέρασαν και πού πηγαίνουν.

Σταματούν για λίγο στα κέντρα υποδοχής, κοντά στα σύνορα, κάτω από αυτοσχέδιες τέντες. Με τα παιδιά και τα κατοικίδια αγκαλιά, έχοντας σε μερικές βαλίτσες ό,τι κατάφεραν να μαζέψουν από τα υπάρχοντά τους, για να πάρουν το δρόμο προς το εσωτερικό της Πολωνίας. Ουρές σχηματίζονται και στην είσοδο της πρώτης πόλης, μετά το συνοριακό φυλάκιο.

Εκατοντάδες είναι τα οχήματα που εισέρχονται στην Πολωνία από το συνοριακό φυλάκιο της Μεντίκα. Σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις.

Ένας 16χρονος Ουκρανός έφτασε μόνος του χθες το βράδυ στα σύνορα μεταξύ Ρουμανίας και Ουκρανίας. Είχε μαζί του μόνο μια τσάντα και τον αριθμό τηλεφώνου που του έδωσε η μητέρα του για να τηλεφωνήσει μόλις φτάσει. Δεν είναι όμως ο μόνος ασυνόδευτος ανήλικος που έχει περάσει το συνοριακό σταθμό της Ισάτσεα.

Μας ανησυχεί το ότι υπάρχουν παιδιά ασυνόδευτα. Ωστόσο η πλειονότητα των παιδιών είναι μαζί με τη μητέρα τους ή κάποιο μακρινό μέλος της οικογένειας τους” τόνισε ο σύμβουλος επικοινωνίας της Unicef, Toby Fricker.

Η Unicef υπολογίζει πως το 40-50% των προσφυγικών ροών που έρχονται είναι ανήλικοι. “Ο πόλεμος έχει τεράστιο ψυχολογικό αντίκτυπο στα παιδιά, τις γυναίκες και όσους έχουν πληγεί” σημείωσε ο κ. Fricker.

Επιμέλεια: Δήμητρα Σέκη

Αποστολή Πολωνία: Κάτια Αντωνιάδη  / κάμερα  Άγγελος Μισιρλίς

Αποστολή Ρουμανία: Αλεξία Καλαϊτζή / κάμερα: Κώστας Σταματίου / ήχος: Γιώργος Μποτζορης

www.ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ