Οι πολίτες οχυρώνονται στο Κίεβο, εν μέσω φόβου και ανησυχίας για τα σενάρια που προβλέπουν ότι όλες οι ρωσικές δυνάμεις, μόλις ολοκληρώσουν το σφυροκόπημα των πόλεων στα περίχωρα της πόλης, θα στραφούν εναντίον της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Θεωρητικά ισχύει κατάπαυση του πυρός στο Κίεβο, όμως χθες δεν τηρήθηκε, ενώ και νωρίς το πρωί της Τρίτης ακούστηκαν εκρήξεις. Αυτή την ώρα, επικρατεί ηρεμία στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Οι Ουκρανοί έχουν υψηλά το ηθικό και λένε ότι είναι έτοιμοι να πολεμήσουν. Μόλις λήγει η απαγόρευση κυκλοφορίας, γίνεται ανάκρουση του εθνικού ύμνου από τα ίδια ηχεία που ηχούν οι σειρήνες.

Πολλές δημόσιες υπηρεσίες είναι ανοιχτές στο Κίεβο για να διευκολύνουν το έργο των ανθρώπων που βρίσκονται στους δρόμους, στα χαρακώματα, στο μέτωπο.

Όσοι Ουκρανοί έχουν παραμείνει στο Κίεβο, είναι αποφασισμένοι να πολεμήσουν.

Τα τρένα αναχωρούν γεμάτα για τη Λβιβ και άλλους προορισμούς για ανθρώπους που θέλουν να τρέξουν μακριά από τον πόλεμο και να σωθούν, κυρίως για γυναικόπαιδα και ηλικιωμένους.

AP Photo/Efrem Lukatsky

«Κάθε μέρα είναι ένα στοίχημα το ρεπορτάζ»

«Κάθε μέρα είναι ένα στοίχημα το ρεπορτάζ για να μπορέσουμε να περάσουμε όλα τα μπλόκα, να ακολουθήσουμε τους δρόμους που μας δείχνει στον χάρτη τη GPS που μας οδηγεί σε δρόμους που έχουν αποκλειστεί» ανέφερε η απεσταλμένη της ΕΡΤ στο Κίεβο, Ευτυχία Πενταράκη. Ακόμα και σε μια απλή μετακίνηση στην πόλη, είπε, υπάρχουν δυσκολίες. Ανέφερε πως χθες σε απόσταση 5 λεπτών από το ξενοδοχείο, «στην προσπάθειά μας να επιστρέψουμε τον Ουκρανό που μας συνοδεύει στο σπίτι του για να έρθουμε στο ξενοδοχείο, έγιναν κοντά μας δύο εκρήξεις και το ωστικό κύμα μπήκε μέσα στο αυτοκίνητο. Ήταν πολύ έντονο».

Αποστολή στο Κίεβο: Ευτυχία Πενταράκη

www.ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ