Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις και την Πολιτική Ασφάλειας/Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέπ Μπορέλ, θα περιοδεύσει στη Βόρεια Μακεδονία, στην Αλβανία και στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη από αύριο Κυριακή 13 Μαρτίου έως την Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, η επίσκεψη θα επιβεβαιώσει τη δέσμευση και την υποστήριξη της ΕΕ για την περιοχή, ενόψει επίσης του ρωσικού πολέμου κατά της Ουκρανίας και των επιπτώσεών του στην ασφάλεια της Ευρώπης στο σύνολό της.

Τη Δευτέρα, ο κ. Μπορέλ θα βρίσκεται στα Σκόπια της Βόρειας Μακεδονίας όπου θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο Stevo Pendarovski, τον πρωθυπουργό Dimitar Kovačevski και τον Αντιπρόεδρο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Bojan Marichijk, τον υπουργό Εξωτερικών Bujar Osmani, τον υπουργό Άμυνας Slavjanka Petrovska καθώς και με τον Πρόεδρο της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι και αρχηγούς κοινοβουλευτικών ομάδων.

Την Τρίτη, ο Ύπατος Εκπρόσωπος θα μεταβεί στα Τίρανα της Αλβανίας, όπου θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Έντι Ράμα, εκπροσώπους των αλβανικών αρχών και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και θα επισκεφθεί τις συνεχιζόμενες εργασίες αποκατάστασης στο μωσαϊκό του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, που ανακαινίστηκε στο πλαίσιο της βοήθειας της ΕΕ για την αποκατάσταση μετά τον σεισμό.

Την Τετάρτη, ο Ύπατος Εκπρόσωπος θα βρίσκεται στο Σεράγεβο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης όπου θα πραγματοποιήσει πρώτη επίσκεψη στην Επιχείρηση EUFOR Althea της οποίας η στρατιωτική δύναμη έχει σχεδόν διπλασιαστεί πρόσφατα. Στη συνέχεια, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Μπορέλ θα συναντηθεί με τις αρχές της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, εκπροσώπους της αντιπολίτευσης και της κοινωνίας των πολιτών.

Βρυξέλλες/Ανταπόκριση: Γιώργος Συριόπουλος

www.ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ