Τη βαθύτατη ανησυχία του για την ασφάλεια, την υγεία και την ευημερία όλων των αμάχων που επηρεάστηκαν από την κρίση στη χώρα και, ενδεχομένως, πέραν αυτής επαναλαμβάνει εν μέσω της σύγκρουσης που εκτυλίσσεται ταχέως στην Ουκρανία, ο ΠΟΥ Ευρώπης.

Τονίζει ότι όπως έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, και ο ΠΟΥ Ευρώπης αντιτίθεται σε οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανθρωπιστική καταστροφή στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου σημαντικού αριθμού θυμάτων καθώς και περαιτέρω ζημιών σε ήδη εύθραυστα συστήματα υγείας.

Ο ΠΟΥ Ευρώπης μέσω του Γραφείου του στην Ουκρανία, συνεχίζει να παρέχει την απαραίτητη υποστήριξη σε επείγοντα ζητήματα υγείας, ιδιαίτερα ενόψει μιας συνεχιζόμενης επιδημίας πολιομυελίτιδας και της μακροχρόνιας αντίδρασης του COVID-19. Συνεργάζεται στενά με όλους τους εταίρους του ΟΗΕ για την ταχεία κλιμάκωση της ετοιμότητας για ανταπόκριση στην αναμενόμενη έκτακτη ανάγκη για την υγεία που προκλήθηκε από τη σύγκρουση, προστατεύοντας το προσωπικό και ελαχιστοποιώντας τις διακοπές στην παροχή κρίσιμων υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης.

Το δικαίωμα στην υγεία και την πρόσβαση σε υπηρεσίες πρέπει πάντα να προστατεύονται, ιδίως σε περιόδους κρίσεων. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, τα νοσοκομεία και άλλες εγκαταστάσεις δεν πρέπει ποτέ να αποτελούν στόχο και να τους επιτρέπεται να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τις ανάγκες υγείας των κοινοτήτων. Η προστασία των αμάχων αποτελεί υποχρέωση βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.  Η διασφάλιση της υγείας και της ευημερίας όλων των ανθρώπων βρίσκεται στον πυρήνα της εντολής και των δεσμεύσεων του ΠΟΥ σε όλες τις καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των ανθρωπιστικών κρίσεων και των συγκρούσεων.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

www.ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ