Η Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (Nato Rerspone Force) είναι μια πολυεθνική δύναμη που αποτελείται από χερσαίες, αεροπορικές, θαλάσσιες και ειδικές επιχειρησιακές δυνάμεις, οι οποίες μπορεί να αναπτυχθούν γρήγορα, όπου χρειάζεται, όπως αναφέρεται στον ιστότοπο της Βορειατλαντικής Συμμαχίας. Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που ενεργοποιείται ως αμυντικό μέτρο στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ειδικότερα, σκοπός της NRF είναι να παρέχει ταχεία στρατιωτική ανταπόκριση σε μια αναδυόμενη κρίση, είτε για σκοπούς συλλογικής άμυνας είτε για άλλες επιχειρήσεις αντιμετώπισης κρίσεων. Τον Αύγουστο του 2021, στοιχεία της NRF ενεργοποιήθηκαν για την υποστήριξη της εκκένωσης και μετεγκατάστασης Αφγανών που εργάζονταν μαζί με το ΝΑΤΟ και των οικογενειών τους.

Η ενεργοποίηση των Δυνάμεων Ταχείας Αντίδρασης δεν σημαίνει ότι οποιαδήποτε αμερικανικά ή νατοϊκά στρατεύματα θα μεταβούν στην Ουκρανία, η οποία δεν είναι μέλος. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ήταν ξεκάθαρος ότι τα αμερικανικά στρατεύματα αναπτύσσονται στην ανατολική Ευρώπη για να βοηθήσουν στην ενίσχυση των χωρών του ΝΑΤΟ.

Οι δυνάμεις δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμη αλλά είναι σε ετοιμότητα. Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πόσα στρατεύματα θα διαθέτει η Δύναμη Αντίδρασης.

Πηγή: nato.int, edition.cnn.com

 

www.ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ