Βερολίνο, 2022-02-27, Γιώργος Παππάς

Η γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή πραγματοποίησε μία έκτακτη συνεδρίαση, δείγμα της αλληλεγγύης της Γερμανίας στην Ουκρανία όπου παρών ήταν και ο Πρέσβης της Ουκρανίας που έγινε δεκτός με παρατεταμένο χειροκρότημα.

«Η 24 Φεβρουαρίου είναι τομή για την ιστορία», είπε ο Σολτς «ζούμε αλλαγή εποχής, ο κόσμος μετά δεν θα είναι όπως ήταν ο πριν τον πόλεμο». Ζητούμενο είναι, αν θα επιτραπεί στον Πούτιν να γυρίσει το χρόνο πίσω στον 19 αιώνα, αποφασίζοντας να διαγράψει από τον παγκόσμιο χάρτη μία χώρα, ή αν θα του τεθούν όρια.

Αυτός ο «πόλεμος του Πούτιν» έχει άμεσες συνέπειες και για τη Γερμανία: Ο Σολτς εξέφρασε την αμέριστη αλληλεγγύη στους Ουκρανούς που μάχονται για δημοκρατία και ελευθερία, «είμαστε στο πλευρό τους στο σωστό πλευρό της ιστορίας», είπε ο Σολτς.

Άμεσα, η Γερμανία προμηθεύει με όπλα την Ουκρανία απευθείας και μέσω τρίτων χωρών.
Στέλνει το ταχύτερο δυνατόν 1000 αντιαρματικά και 500 πυραύλους εδάφους – αέρος, «Στίνγκερ» από τα διαθέσιμα της Bundeswehr. Και δίνει πράσινο φως σε Ολλανδία και Εσθονία να στείλουν γερμανικά όπλα στην Ουκρανία.

Η Γερμανία συντάσσεται και με τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών Swift. «Οι κυρώσεις έχουν ήδη αποτελέσματα και προετοιμάζουμε και άλλες. Στόχος είναι οι υπεύθυνοι, όχι ο ρωσικός λαός», είπε ο Σολτς.
Ο καγκελάριος εξέφρασε την αλληλεγγύη του και στους Ρώσους πολίτες που αντιδρούν στον πόλεμο του Πούτιν. «Μην υποχωρείτε, η δημοκρατία και η ελευθερία θα περάσουν και στη Ρωσία», είπε ο Σολτς.

«Ο Πούτιν θέλει να στήσει μία ρωσική αυτοκρατορία και δεν πρόκειται να κάνει πίσω», εκτίμησε ο Σολτς. «Είμαστε στο πλευρό του ΝΑΤΟ χωρίς ναι μεν αλλά. «Ο Πούτιν δεν πρέπει να υποτιμά την αποφασιστικότητα του ΝΑΤΟ – μαζί με τους εταίρους θα υπερασπιστούμε κάθε τετραγωνικό μέτρο», είπε ο Σολτ. Το στόχο αυτό υπηρετεί η ενίσχυση των γερμανικών δυνάμεων στο πλαίσιο της νατοϊκής παρουσίας στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Ταυτόχρονα ο Γερμανός καγκελάριος εξήγγειλε ένα άνευ προηγουμένου πακέτο ενίσχυσης των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων. Οι αμυντικές δαπάνες θα φτάσουν και θα ξεπεράσουν τα επόμενα χρόνια το 2% του ΑΕΠ της Γερμανίας. Παράλληλα, εξήγγειλε ένα ειδικό ταμείο ενίσχυσης των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων ύψους 100 δις ευρώ.

Ο κοινοβουλευτικός ηγέτης του CDU-CSU Φρίντριχ Μερτς χαρακτήρισε «εγκληματία Πολέμου» τον Βλαντιμίρ Πούτιν και διαβεβαίωσε ότι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για τις αμυντικές δαπάνες έχουν τη στήριξη και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

www.ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ