Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Μπεν Γουάλας,  δήλωσε, ότι η Ουκρανία θα πρέπει να έχει «ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσει τον εαυτό της», καθώς ξετυλίγεται η διαμάχη για την προμήθεια περισσότερων μαχητικών αεροσκαφών στο Κίεβο. Ο Γουάλας στις σημερινές του συνεντεύξεις σε βρετανικά μέσα, είπε ότι θα στηρίξει την Πολωνία, είτε αποφασίσει να δωρίσει τα MiG-29 είτε όχι, αλλά ζήτησε να δοθεί στην Ουκρανία όσο στρατιωτικό υλικό χρειάζεται για να αποκρούσει την εισβολή.

Ο Γουάλας είπε ότι κατανοούσε ότι η Πολωνία που αποφάσισε να υποστηρίξει την Ουκρανία με αυτόν τον τρόπο, θα την «φέρει σε απευθείας γραμμή πυρός» από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

«Θα πρέπει να το βαθμονομήσουν», συνέχισε. «Αυτή είναι μια πραγματικά μεγάλη ευθύνη στους ώμους του Προέδρου της Πολωνίας και μάλιστα, του υπουργού Άμυνας”.

“Δεν εναπόκειται σε εμένα να μαντέψω την επιλογή τους. Αλλά εναπόκειται σε εμένα ως μέλος του ΝΑΤΟ να πω ότι θα σταθώ στο πλευρό της Πολωνίας”.

Το Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωση του αναφέρει, ότι η Ρωσία «πιθανότατα» εντείνει τους ισχυρισμούς της Ουκρανίας ότι αναπτύσσει πυρηνικά ή βιολογικά όπλα ως «αναδρομική αιτιολόγηση» για την εισβολή της.

«Από τα τέλη Φεβρουαρίου υπήρξε μια αξιοσημείωτη εντατικοποίηση των ρωσικών κατηγοριών ότι η Ουκρανία αναπτύσσει πυρηνικά ή βιολογικά όπλα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

«Αυτά τα αφηγήματα είναι μακροχρόνια, αλλά επί του παρόντος πιθανότατα ενισχύονται ως μέρος της αναδρομικής αιτιολόγησης της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Ο Μπεν Γουάλας αναφέρθηκε και στην υποδοχή των προσφύγων και μάλιστα προσέφερε στρατιωτική βοήθεια για την επιτάχυνση μελέτης των 17,700 Ουκρανών που αιτήθηκαν άσυλο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ανταπόκριση – Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ