Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης θα αποφασίσει την Τετάρτη εάν θα δικάσει τη Ρωσική Ομοσπονδία για γενοκτονία στην Ουκρανία από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στις 24 Φεβρουαρίου. 

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είναι έτοιμο να αποφασίσει για την υπόθεση της Ουκρανίας κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας σύμφωνα με τη Σύμβαση για την Πρόληψη της Γενοκτονίας. Η απόφαση αναμένεται στις 16 Μαρτίου στις 4 το απόγευμα τοπική ώρα και αυτή την ώρα θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συνάντηση στο Παλάτι της Ειρήνης στη Χάγη. 

Η Ουκρανία κατέθεσε μήνυση κατά της Ρωσίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης στις 27 Φεβρουαρίου, επειδή, όπως λένε, η Μόσχα προβάλλει ψευδείς ισχυρισμούς ότι έγινε γενοκτονία για να δικαιολογήσει τον πόλεμο. Η Ουκρανία δηλώνει ότι «η Ρωσική Ομοσπονδία ισχυρίζεται ψευδώς ότι έλαβε χώρα γενοκτονία στις περιοχές του Λουχάνσκ και του Ντόνετσκ στην Ουκρανία και βάσει αυτού αναγνώρισε τη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ». 

Οι αρχές στο Κίεβο δήλωσαν ότι είχαν ξεκινήσει αυτή τη μήνυση για να αποδείξουν ότι η Ρωσία δεν είχε νομική βάση για να αναλάβει δράση κατά της Ουκρανίας για να αποτρέψει και να τιμωρήσει οποιαδήποτε υποτιθέμενη γενοκτονία. 

«Αυτό το δικαστήριο πρέπει επειγόντως να προστατεύσει την Ουκρανία μέχρι να επιλύσει αυτή τη διαφορά. Η Ουκρανία αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή καταστροφικές και εντελώς απρόκλητες στρατιωτικές επιθέσεις και κάθε μέρα που περνά από αυτές τις ενέργειες, τα ανθρώπινα δικαιώματα του ουκρανικού λαού παραβιάζονται σοβαρά», αναφέρεται στο αίτημα που υπέβαλε το Κίεβο στη Χάγη. 

Πηγή: Εφημερίδα ΠΟΛΙΤΙΚΑ
Μετάφραση: Γιέλενα Τσβιέτκοβιτς 

www.ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ