Η υπουργός Εξωτερικών Liz Truss ανακοίνωσε ένα πρώτο κύμα κυρώσεων κατά ατόμων και οργανισμών της Λευκορωσίας ως απάντηση στον ρόλο που διαδραματίζει η χώρα στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι κυρώσεις επιβλήθηκαν σε τέσσερις ανώτερους αξιωματούχους από το υπουργείο Άμυνας και τον Στρατό, και σε δύο στρατιωτικές επιχειρήσεις. με άμεση ισχύ. στο

Μεταξύ αυτών στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις είναι ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Λευκορωσίας και Πρώτος Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας Υποστράτηγος Βίκτορ Γκιούλεβιτς. Ο Γκιούλεβιτς είναι υπεύθυνος για τη διεύθυνση των ενεργειών των ενόπλων δυνάμεων της Λευκορωσίας, οι οποίες υποστήριξαν και επέτρεψαν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Έχει διευθύνει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τη Ρωσία και έχει συναινέσει στην ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων της Λευκορωσίας με την Ουκρανία, γεγονός που συνέβαλε άμεσα στην ικανότητα της Ρωσίας να επιτεθεί στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων από θέσεις στη Λευκορωσία.

Τα άλλα άτομα στα οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις είναι ο Υποστράτηγος Andrei Burdyko, Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας για την Επιμελητεία και Αρχηγός Επιμελητείας των Ενόπλων Δυνάμεων της Λευκορωσίας. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας για τον Εξοπλισμό και Αρχηγός Εξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων της Λευκορωσίας, Υποστράτηγος Sergei Simonenko, και ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Υποστράτηγος Andrey Zhuk.

Επίσης, τιμωρούνται οι κρατικές επιχειρήσεις JSC 558 Aircraft Repair Plant και η JSC Integral, κατασκευαστής ‘στρατιωτικών ημιαγωγών’. Το JSC 558 παρέχει συντήρηση και εξυπηρέτηση στρατιωτικών αεροσκαφών στην αεροπορική βάση Baranovichi, από την οποία επιχειρούσαν ρωσικά αεροσκάφη στο πλαίσιο της εισβολής.

Τα πρόσωπα στη λίστα κυρώσεων δεν θα μπορούν να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και όσα τυχόν περιουσιακά στοιχεία έχουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα δεσμευτούν.

Η υπουργός Εξωτερικών Liz Truss δήλωσε:

«Προκαλούμε οικονομικό πόνο στον Πούτιν και στα πιο κοντινά του πρόσωπα. Δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να αποκατασταθεί η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

«Το καθεστώς Λουκασένκο βοηθά ενεργά και υποκινεί την παράνομη εισβολή της Ρωσίας και θα νιώσει τις οικονομικές συνέπειες για την υποστήριξή του στον Πούτιν.

«Δεν θα υπάρχει πουθενά να κρυφτεί. Τίποτα – και κανείς – δεν είναι εκτός τραπεζιού.»

Αυτές οι κυρώσεις ακολουθούν δύο νομοθετήματα που θέσπισε ο Υπουργός Εξωτερικών χθες (Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου) για να αποτρέψει τις καθορισμένες ρωσικές τράπεζες από το να μπορούν να πραγματοποιούν πληρωμές σε στερλίνα και να έχουν τραπεζικές σχέσεις με τράπεζες που εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και να απαγορεύσει εξαγωγές ζωτικής σημασίας για την διατήρηση και την ανάπτυξη του στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος και των στρατηγικών συμφερόντων της Ρωσίας.

Το πρώτο νομοθέτημα θα χρησιμοποιηθεί αμέσως για να ορίσει τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, τη Sberbank, αποκόπτοντας ουσιαστικά την τράπεζα από τις χρηματοπιστωτικές αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου. Το δεύτερο, το οποίο θεσπίζεται σε στενή ευθυγράμμιση με τις ΗΠΑ, την ΕΕ και άλλους εταίρους, θα αναχαιτίσει συλλογικά μεγάλο μέρος των εισαγωγών υψηλής τεχνολογίας της Ρωσίας, περιορίζοντας τις στρατιωτικές-βιομηχανικές και τεχνολογικές δυνατότητες της Ρωσίας για τα επόμενα χρόνια.

Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη

www.ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ