Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε η τελετή βράβευσης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ιταλίας για το έτος 2025, όπου ανακηρύχθηκε νικήτρια η πόλη του Πέζαρο. 

Ο Δήμαρχος, Matteo Ricci, μιλώντας αμέσως μετά την βράβευση, η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία του Ιταλού Υπουργού Πολιτισμού, Dario Franceschini, και των Δημάρχων των δέκα πόλεων που έφτασαν στον τελικό, δήλωσε πως “αφιερώνουμε αυτή τη νίκη στο Χάρκοβο, μια πόλη που, μαζί με το Πέζαρο, είναι μέρος του δικτύου δημιουργικών μουσικών πόλεων της Unesco. Αυτές τις δύσκολες μέρες έχουμε συνεχή επαφή με τον Δήμαρχο αυτής της πόλης και θέλαμε να χρωματίσουμε το σύμβολο της υποψηφιότητάς μας, το φύλλο ginkgo biloba, με το κίτρινο και το μπλε των χρωμάτων της ουκρανικής σημαίας. Αυτό το φυτό, ο μόνος επιζών από την ατομική βόμβα της Χιροσίμα, έχει γίνει σύμβολο ειρήνης: τώρα το χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ”.

Αμέσως ήρθε και το θετικό σχόλιο του Ιταλού Υπουργού Πολιτισμού, ο οποίος τόνισε πως τούτη η χειρονομία “είναι πολύ όμορφη και έντονα συμβολική. Αυτή η αφιέρωση δείχνει πόσο πολύ ο πολιτισμός ενώνει τον κόσμο”.

Όπως τονίζει το Υπουργείο Πολιτισμού η νικήτρια πόλη “χάρη και στη συνεισφορά ενός εκατομμυρίου Ευρώ, θα είναι σε θέση να αναδείξει, για τη χρονική περίοδο ενός έτους, τους αρχικούς της χαρακτήρες και τους παράγοντες που καθορίζουν την πολιτιστική της ανάπτυξη, που προορίζονται ως κινητήρια δύναμη ανάπτυξης ολόκληρης της κοινότητας”.

Οι άλλες πόλεις που έφτασαν στον τελικό για τον τίτλο του 2024 ήταν: Ascoli Piceno, Chioggia (Βενετία), Grosseto, Mesagne (Μπρίντεζι), Sestri Levante μαζί με την Ριβιέρα του Tigullio (Γένοβα), Συρακούσες, Ένωση Δήμων Paestum-Alto Cilento (Σαλέρνο), Viareggio (Λούκα), Βιτσέντσα.

Μέσω πρωτοβουλίας του Υπουργείου Πολιτισμού οι πόλεις που δεν νίκησαν τον τίτλο θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν έργα, να εντοπίσουν λύσεις που ευνοούν τη βιωσιμότητά τους, και να προωθήσουν την ενίσχυση της δημιουργίας εδαφικών δικτύων μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών φορέων και ενδιαφερομένων μερών.

www.ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ