Ο Τούρκος μεγαλοεπιχειρηματίας Ετέμ Σαντζάκ που διατηρεί πολύ στενές σχέσεις με το κυβερνών κόμμα και προσωπικά με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά είναι επίσης γνωστός ως μέλος της ομάδας που προωθεί τις στενές σχέσεις Τουρκίας με Ρωσία και Κίνα, μετέβη στη Μόσχα και έκανε δηλώσεις σε ρωσικό κανάλι σχετικά με τη χρήση των UAV Bayraktar από τους Ουκρανούς κατά του ρωσικού στρατού.

«Δεν ξέραμε όταν τα πουλούσαμε στην Ουκρανία ότι τα UAV Bayarkar θα χρησιμοποιούνταν με αυτό τον τρόπο» είπε.

Ο Σαντζάκ, ο οποίος είχε πει κάποτε ότι «είναι ερωτευμένος με τον Ερντογάν», συμπλήρωσε στην ίδια συνέντευξη: «Η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι ντροπή για την Τουρκία. Το ΝΑΤΟ είναι καρκίνος από παλιά. Το ΝΑΤΟ είναι εκείνο που υποστηρίζει τρομοκράτες και επιχείρησε πραξικόπημα το 2016».

Ο Σαντζάκ, οποίος μετέβη στη Μόσχα με αντιπροσωπεία του εθνικιστικού κόμματος Vatan (Πατρίδα), ενώ συνεχίζεται η στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, παραχώρησε συνέντευξη στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RBK. Σύμφωνα με την τουρκική έκδοσης της Independent ο Σαντζάκ είπε επίσης: « Δεν θα συμμετάσχουμε στις κυρώσεις γιατί αν πέσει η Ρωσία, η Τουρκία θα διασπαστεί και αν πέσει η Τουρκία, το ίδιο ισχύει και για τη Ρωσία. Ο Ερντογάν προσπάθησε να επιστήσει την προσοχή του Ζελένσκι προς αυτή την κατεύθυνση, εξακολουθεί να εργάζεται. Είμαστε σύμμαχοι με τη Ρωσία. Θα φτιάξουμε τους S-500, θα πάμε στο διάστημα. Είμαι στη Μόσχα για 2 ημέρες, αναπτύσσουμε στρατηγικές σχέσεις 10-20 ετών» είπε ο Σαντζάκ

Στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, που βρίσκεται στην 9η ημέρα του, η Ουκρανία χρησιμοποιεί UAV και SİHA που παράγονται από την εταιρεία Bayraktar που ανήκει στον γαμπρό του Προέδρου Ερντογάν. Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Oleksii Reznikov, σε δήλωση του είπε ότι νέα UAV και SİHA από την Τουρκία έφτασαν στην Ουκρανία. Το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας δήλωσε επίσης ότι «το νέο Bayraktar TB2 έφτασε στην Ουκρανία».

Ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη: Αριάνα Φερεντίνου

 

www.ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ