Οι Ταλιμπάν, προχωρώντας  σε ακόμη μια έκφραση «δημοκρατικότητας»  πυροβόλησαν στον αέρα σήμερα για να διαλύσουν διαδήλωση στην Καμπούλ κατά της βίαιης επιχείρησής του ισλαμιστικού κινήματος για την κατάληψη της επαρχίας Πανσίρ και της παρέμβασης του Πακιστάν στα εσωτερικά ζητήματα του Αφγανιστάν.

Περίπου 70 Αφγανοί, στην πλειονότητά τους γυναίκες, είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από την πρεσβεία του Πακιστάν στην Καμπούλ κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα κατά του Ισλαμαμπάντ, που θεωρείται στενός σύμμαχος των Ταλιμπάν.

“Οι Αφγανές θέλουν η χώρα τους να είναι ελεύθερη (…) Έχουμε κουραστεί. Έχουμε κουραστεί να βλέπουμε το Πακιστάν να βομβαρδίζει την Πανσίρ, έχουμε κουραστεί να περιμένουμε στο αεροδρόμιο”, δήλωσε μία από τις διαδηλώτριες, η Σάρα Φάχιμ που κατάγεται από την επαρχία Καπίσα η οποία βρίσκεται κοντά στην Πανσίρ.

Μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν έχουν πραγματοποιηθεί στο Αφγανιστάν πολλές, μικρές διαδηλώσεις εναντίον τους σε πόλεις όπως η Καμπούλ, η Μάζαρ-ι- Σαρίφ και η Χεράτ.

Σε αυτές τις κινητοποιήσεις συμμετείχαν κυρίως γυναίκες οι οποίες ζητούν να μην αποκλειστούν από τον δημόσιο χώρο, όπως είχε συμβεί κατά την πρώτη κυβέρνηση των Ταλιμπάν (1996-2001).

Στο μεταξύ εκατοντάδες ιατρικές εγκαταστάσεις στο Αφγανιστάν κινδυνεύουν με άμεσο κλείσιμο καθώς έχει απαγορευτεί σε δυτικούς δωρητές, που χρηματοδοτούν τις εγκαταστάσεις αυτές, να έχουν συναλλαγές με τη νέα κυβέρνηση των Ταλιμπάν, δήλωσε σήμερα ένας αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Περίπου το 90% των 2.300 εγκαταστάσεων υγείας σε όλη τη χώρα μπορεί να χρειαστεί να διακόψει τη λειτουργία του ακόμη και μέσα σε αυτή την εβδομάδα, δήλωσε ο Ρικ Μπρέναν, περιφερειακός διευθυντής εκτάκτων αναγκών του ΠΟΥ.

Ο ΠΟΥ προσπαθούσε να καλύψει το κενό παρέχοντας προμήθειες, εξοπλισμό και χρηματοδότηση σε 500 από τα κέντρα υγείας, είπε. Ο Οργανισμός  συνεργάζεται επίσης με το Κατάρ για αεροπορικές παραδόσεις ιατρικού υλικού, πρόσθεσε.

Οι επόμενες παραδόσεις θα περιλαμβάνουν τεστ για Covid και προμήθειες για τη θεραπεία χρόνιων ασθενειών.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP/ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ